x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înjurături în Consiliul General

Înjurături în Consiliul General

de Monica Andrei Capatos    |    26 Sep 2009   •   00:00
Înjurături în Consiliul General
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Proteste în faţa Primăriei Capitalei, înjurături, ameninţări între consilierii generali şi o şedinţă suspendată. Cu alte cuvinte, o zi grea pentru aleşii locali care urmau să voteze 29 de PUZ-uri, în marea lor majoritate ilegale.



Scandalul a pornit de la proiectul lui Constanda, cel care voia să construiască în Satul Francez clădiri înalte de opt etaje. Reprezentanţii PSD şi PNL au părăsit după trei ore de tămbălău sala Consiliului General.

Mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au venit încă de dimineaţă în faţa Primăriei Capitalei şi au protestat faţă de ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General ce era programată ieri la ora 13:00. "Mafia Imobiliară" au fost cuvintele scrise pe asfaltul din faţa municipalităţii. Jandarmii şi poliţiştii comunitari au intervenit imediat şi au rărit rândurile protestatarilor care voiau cu orice preţ să participe la şedinţă. Unele persoane au fost reţinute pentru a fi cercetate.

Acesta a fost începutul unui lung şir de evenimente care au dus în final la suspendarea şedinţei Consiliului General. Cu alte cuvinte, scandalul din stradă s-a mutat în interiorul instituţiei. Primul punct de pe ordinea de zi a fost, ca de fiecare dată, cel al interpelărilor.

Consilierii au simţit nevoia să-l întrebe pe primarul general despre activitatea directorului de la Administraţia Lacuri şi Parcuri, Radu Popa. Pe baza unui control al Curţii de Conturi, Adrian Popescu, consilier PSD, a citit câteva nereguli găsite la ALPAB. S-a cerut formarea unei comisii de anchetă a şefului de la parcuri şi un raport al activităţii sale de până acum. Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că dacă Radu Popa se va găsi vinovat de ceva, va răspunde.

"Dacă a încălcat legea, va plăti. Eu am făcut 34 de plângeri penale până acum având în vedere ilegalităţile care s-au făcut în parcuri. Şi aici mă refer la asocieri din trecut între diferite firme şi Administraţia Lacuri şi Parcuri. Am luat în serios problema şi vreau să o rezolv cât mai repede", a precizat edilul Capitalei.

NOTIFICAREA LUI CONSTANDA
A urmat subiectul Costică Constanda. Printre PUZ-urile ce urmau a fi aprobate se afla şi cel din Satul Francez, omul de afaceri cerând dreptul de a construi blocuri înalte de opt etaje, în condiţiile în care limita permisă este de două. În momentul în care s-a ajuns la acest proiect s-a cerut vot nominal de către consilierii PD-L. De aici şi până la adevărate scene de circ nu a fost decât un pas. În prima fază s-a cerut înlocuirea lui Horaţiu Ţica, membru PD-L din Comisia de Urbanism a Consiliului General.

Apoi, preşedintele şedinţei, Călin Murg (PD-L), a simţit nevoia să citească din ameninţările lui Constanda, venite prin intermediul unei notificări, în cazul în care proiectul lui nu va fi aprobat. "Vom fi nevoiţi să-i plătim lui Costică Constanda 17 milioane de euro daune şi 11 milioane - penalităţi. Trebuie ca fiecare să voteze cum îi dictează conştiinţa", a spus Murg, cel care a fost de acord încă de la început cu proiectul afaceristului chiar şi atunci când s-a pus problema ca acesta să construiască în Parcul Bordei.




Cu argumente pro Constanda a venit şi un alt pedelist, Nicolae Duţă. Replica celor din opoziţie nu s-a lăsat aşteptată. Primul a vorbit Horia Scarlat, PNL: "Vom ţine piept mafiei imobiliare. Domnule (n.r. - către Duţă), eşti un om politic bolnav de SIDA, şi nu mă refer la virusul HIV, ci la superficialitatea şi arivismul dvs. Noi, consilierii PNL, nu vrem să fim părtaşi la aşa ceva, vom părăsi sala", a spus Scarlat. Răspunsul lui Duţă a fost în acelaşi ton: "Colegul meu are o problemă foarte mare, o să-l trimitem în cămaşa de forţă pentru a-l trata".

CEARTA POLITICĂ
Bătaia pe microfon a continuat, Doru Giugula (PSD) a explicat exact faptul că într-adevăr în momentul în care s-a făcut schimbul de terenuri între Constanda şi municipalitate a fost luat în calcul şi un PUZ, dar era vorba despre un teren din Parcul Bordei, rămas în proprietatea afaceristului, de 4.625 de metri pătraţi. Cu alte cuvinte, nu este nici o înţelegere pentru a-i aproba PUZ-ul din Satul Francez. "Noi nu am vrut să votăm de la început acest PUZ şi în mandatul trecut ne-am dat demisia.

Nici de data asta nu vrem să fim prezenţi în sală, aşa că grupul PSD nu mai participă la şedinţă", a spus Giugula. Pe final s-au trezit şi aleşii locali ai PNG+CD, care au vrut să mai citească o dată proiectul, căci nu prea ştiau despre ce e vorba. Singurii care au rămas pe poziţie au fost cei de la PD-L, însă în număr prea mic, de 25. Şedinţa s-a suspendat, urmând ca toate cele 29 de PUZ-uri probabil să fie rediscutate în şedinţa programată la 30 septembrie.

Trebuie precizat că până la începerea scandalului consilierii au apucat să aprobe totuşi şapte proiecte din peste 40 propuse. Printre acestea s-au numărat şi planul de analiză şi acoperire a riscurilor pe 2009, care se referă la situaţii de urgenţă în caz de cutremur sau inundaţii. Aleşii locali au fost de acord şi cu repartizarea locuinţelor achiziţionate de municipalitate, dar într-un mod diferit faţă de proiectul iniţial. Astfel, listele cu propunerile primarului general vor fi aprobate de Consiliul General. În urma modificărilor, Sectorul 1 a primit 10 apartamente, Sectorul 2 - 32, Sectorul 3 - 33, Sectorul 4 - 10, Sectorul 5 - 33 şi Sectorul 6 - 32.

×