x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înotătorul Avram Iancu nu a reuşit traversarea Canalului Mânecii

Înotătorul Avram Iancu nu a reuşit traversarea Canalului Mânecii

de Agerpres    |    07 Aug 2014   •   23:36
Înotătorul Avram Iancu nu a reuşit traversarea Canalului Mânecii

Încercarea hunedoreanului Avram Iancu de a traversa înot Canalul Mânecii s-a încheiat joi fără succes, după mai bine de 12 ore şi jumătate de la plecare bărbatul de 38 de ani fiind nevoit să încheie cursa din cauza valurilor foarte mari şi a oboselii, relatează publicaţia românească "Anunţul de UK".

Românul a fost oprit din cursă la ora 21:13, după ce înotătorul trecuse cu mult de jumătatea distanţei dintre coasta britanică şi cea franceză. Practic, Iancu ar mai fi trebuit să înoate mai puţin de 15 kilometri până la finalul acestei curse maraton de peste 40 de kilometri.

"Organizatorii au oprit traversarea din cauză că valurile uriaşe au început să-i creeze mai multe probleme lui Avram, care era şi foarte obosit. Misiunea hunedoreanului nostru s-a încheiat cu un eşec, însă Anunţul de UK ţine să-l felicite pe înotătorul român care a dat dovadă de multă ambiţie şi determinare", scrie publicaţia citată.

Conform acesteia, în jurul orei 20:00, organizatorii cursei anunţaseră că exista riscul ca Avram Iancu să înfrunte o maree, iar pentru a evita impactul cu valurile mari, înotătorul român ar fi trebuit să înoate mult mai repede cu scopul de a trece de locul în care se aprecia că va apărea fenomenul.

Înotătorul a început traversarea Canalului Mânecii joi dimineaţa, din zona Dover (sud-estul Marii Britanii), de pe plaja Shakespeare Beach, şi a fost asistat din barca ''Louise Jane'' de antrenorul său, Ioan Cordea, de pilotul Andy King şi de o echipă a publicaţiei româneşti ''Anunţul de UK''.

Regulile au impus ca traversarea să se facă doar în slip şi cu o cască pe cap, fiind interzis costumul de neopren. Înotătorul ar fi trebuit să ajungă pe coasta franceză a Canalului Mânecii în zona Cap Gris-Nez, aflată la cea mai mică distanţă faţă de malul englez.

"Pilotul este autoritatea supremă în ceea ce priveşte siguranţa traversării şi m-a asigurat de faptul că doar în cazul în care el observă anumite lucruri, numai de ei ştiute, care să-mi pericliteze viaţa, va întrerupe tentativa fără ca cineva de pe vas să aibă vreun drept de apel", explica Avram Iancu, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, în urmă cu câteva zile.

De profesie bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, Avram Iancu şi-a dorit să fie primul român care străbate, cu succes, Canalul Mânecii. El a explicat că traversarea Canalului Mânecii ar fi putut dura chiar şi 18 ore, la capătul unui parcurs de aproximativ 42 kilometri.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile arată că din şase înotători care se pregătesc pentru această realizare, doar unul reuşeşte să străbată distanţa completă.

×
Subiecte în articol: avram iancu canalul manecii