x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INS se apără: PIB-ul se calculează după metodologia Uniunii Europene

INS se apără: PIB-ul se calculează după metodologia Uniunii Europene

04 Ian 2013   •   20:31
INS se apără: PIB-ul se calculează după metodologia Uniunii Europene

 INS aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) - iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.

 
"În practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică. Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori", anunţă într-un comunicat Institutul Naţional de Statistică.
 
Instituţia arată că aplică ad-literam la nivel naţional prevederile regulamentelor UE în domeniu şi metodologiile de calcul corespunzătoare, făcându-le publice utilizatorilor, inclusiv în ceea ce priveşte politica de revizuire, menţionând că diferenţele între cele trei variante sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, spunând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

×