x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inseminarea artificială este ilegală

Inseminarea artificială este ilegală

de Veronica Micu    |    07 Oct 2009   •   00:00
Inseminarea artificială este ilegală

Fostul ministrul al Sănătăţii Ion Bazac a semnat, în 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidenţa traficului de celule umane.

Ordinul, prin care se abrogă un articol din Legea transplantului, a fost publicat în 29 septembrie în Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu puţin timp înainte de a demisiona.

Concret, ordinul abrogă un articol care dădea voie spitalelor de stat şi clinicilor private să facă fertilizarea in vitro şi inseminare artificială contra cost, măsura ministerială venind pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, potrivit unor surse medicale.

Medici specialişti califică ordinul ministerial drept absurd, în contextul în care nu există alternativă pentru cuplurile care nu pot avea copii. Astfel, din 29 septembrie procedurile de reproducere umană asistată contra cost intră sub incidenţa traficului de celule umane, iar cei care fac aceste proceduri riscă închisoare între trei şi zece ani.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant spune că a aflat de ordin de la un jurist, actul nefiind cunoscut de specialişti.

Norma metodologică din 25 octombrie 2006 de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic" din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevedea la articolul 6 că "prin exceptie de la prevederile articolului 158, alineatul (1), unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii Publice pot obţine profit pentru organizator".

Legea 95/2006 prevede la articolul 158 că "organizarea şi/sau efectuarea prelevării de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracţiunea de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani".

Ordinul 1.156 din 23 septembrie 2009, semnat de Ioan Bazac, vizează abrogarea chiar a articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic" din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii publice 1.290 din anul 2006.

Ministrul Sănătăţii Ioan Bazac a emis Ordinul 1.156, "văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică, asistenţă medicală şi programe nr. I.B. 9.156 din 22 septembrie 2009, având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 79/2004 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 588/2004 şi ale titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii".

"Art. I. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile art. 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic» din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.290/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 916 din 10 noiembrie 2006", se arată în Ordinul lui Bazac.

Comisia de Transplant, solicitată pentru modificarea legii care interzice fertilizarea in vitro

Conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut Comisiei de Transplant un punct de vedere asupra modului în care trebuie modificată legislaţia care interzice fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială contra cost, astfel încât actul medical să nu fie ingrădit, potrivit oficialilor instituţiei.

Peste şase mii de copii au fost născuţi în ultimii doi ani după fertilizare in vitro

În urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel naţional, peste şase mii de copii s-au născut în România, în ultimii doi ani, potrivit datelor centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant, privind trasferul de embrioni femeilor cu probleme de fertilitate. Este vorba despre 6.363 de trasferuri de embrioni realizate în 2007 şi 2008 femeilor care nu puteau avea copii, potrivit datelor de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant.

"Au fost cazuri în care organismele femeilor au rejectat embrionii. Cu certitudine că peste 6.000 de femei au adus pe lume copii după ce au fost supuse unei astfel de proceduri', a explicat un medic embriolog.

Asociaţia "SOS Infertilitatea", organism care reuneşe persoane cu probleme de fertilitate care, în regim de voluntariat, desfăşoară campania "Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux", va protesta oficial pe lângă Ministerul Sănătăţii, cerând anularea în regim de urgenţă a acestui ordin. "De asemenea, solicităm crearea în România a unui cadru legislativ coerent, care să împiedice excesele şi experimentările în domeniul reproducerii umane asistate medical şi solicităm elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sănătăţii în domeniul infertilităţii, care să asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile.

Membrii organizaţiei mai arată că în cele mai multe dintre ţări ale Uniunii Europene există politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajută cuplurile infertile să poată avea copii sunt finanţate din bugetul asigurarilor sociale. În schimb, în România cuplurile infertile, cărora oricum statul român nu le oferea niciun ajutor, acum li se blochează accesul la aceste proceduri chiar şi în clinicile la care erau dispuşi să plătească.

"SOS Infertilitatea" a condamnat public practicile privind comercializarea de ovocite, descoperite recent în anumite clinici, şi a subliniat încă odată, în acel context, cât de mare nevoie are România de o lege în domeniul atât de sensibil al reproducerii umane asistate medical - unul din obiectivele pentru care Asociaţia militează.

"Însă, prin acest ordin, nu se interzice comercializarea de celule umane - fapt deja interzis şi pedepsit de legislaţia în vigoare din România -, ci se interzice obţinerea de profit în urma realizării procedurilor de reproducere umană asistată medical. În consecinţă, unităţile medicale publice şi private care practicau inseminări artificiale şi fertilizari in vitro nu mai sunt motivate să îşi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici măcar dacă sunt dispuse să plătească nu îşi mai pot realiza visul de a avea un copil în România", a precizat sursa citată.

Conducerea asociaţiei este convinsă că, dacă nu se va reveni pentru modificarea ordinului, cuplurile care îşi doresc un copil vor apela la clinicile din străinătate pentru fertilizare.

Astfel, salariile şi creditele bancare ale cuplurilor infertile din România vor constitui profitul clinicilor din străinătate, de pildă, în Ungaria, unde, de altfel, cetăţenii maghiari beneficiează de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, plătite de către asigurarile de sănătate la care cotizează. 

×