x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanţa supremă dă dreptate profesorilor

Instanţa supremă dă dreptate profesorilor

de Monica Iordache Apostol    |    Anca Scarlat    |    05 Apr 2011   •   14:39
Instanţa supremă dă dreptate profesorilor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

159884-mr-20110328101440004.jpgÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general a arătat că apreciază ca fiind în litera şi spiritul legii opinia majoritară, în sensul că pretenţiile reclamanţilor sunt întemeiate, iar pârâţii să fie obligaţi la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008 astfel cum a fost aprobată cu modificări prin Legea 221/2008 şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) salută decizia instanţei supreme care a admis recursul în interesul legii privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie şi susţine că instanţele vor fi astfel obligate să dea dreptate cadrelor didactice pentru diferenţele salariale cuvenite. Federaţia precizează că aproximativ 10.000 de membri FSLI aşteaptă soluţionarea dosarelor privind Legea 221/2008. De asemenea, sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie. Decizia definitivă şi executorie înseamnă aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie. Cadrele didactice au astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin legea 221 care constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009. Conform declaraţiilor ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, suma anuală care ar rezulta dacă s-ar aplica Legea 221 ar fi de două miliarde de lei anual, adică de 500 de milioane de euro anual. Legea 330, care se aplică de la 1 ianuarie 2010, prevede ca nici un profesor să nu aibă salariul mai mic decât în luna decembrie 2009, iar astfel profesorii şi-ar recupera până în prezent diferenţa de 33% din salariu.

FSLI cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) care au semnat diferite note sau circulare trimise către inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi.

Premierul Emil Boc şI ministrul Educaţiei Daniel Funeriu s-au întâlnit astăzi şi cu deputaţii UDMR pentru a le testa reacţia faţă de intenţia declanşării procedurii pentru o nouă angajare a răspunderii guvernamentale în cazul plafonării salariilor profesorilor. Înaintea întâlnirii, Funeriu a explicat că decizia IICJ este obligatorie pentru instanţe de acum înainte, asta însemnând că judecătorii sunt obligaţi să decidă conform recomandărilor Înaltei Curţi doar în procesele aflate în derulare sau declanşate ulterior. “ Judecătorii Înaltei Curţi nu au făcut altceva decât să constate că nu există uniformitate în deciziile judecătoreşti şi a luat o hotărâre în acest sens”, a precizat Funeriu. El a mai spus că diferenţele băneşti pe care Guvernul trebuie să le plătească profesorilor conform deciziilor instanţelor, aferente perioadei 1 octombrie 2008- 31 decembrie 2009 se va plăti eşalonat în baza Ordonanţei 71/2009. Ministrul a mai anunţat că legea prin care salariile profesorilor la nivel naţional sunt stabilite unitar “ e aproape finalizată”, interesul ministerului fiind “să aibă uniformitate şI echitate în sistem”.

×