x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanţa Supremă - Verdictul final în privinţa arestării lui Cioacă, pe 24 ianuarie

Instanţa Supremă - Verdictul final în privinţa arestării lui Cioacă, pe 24 ianuarie

de Miruna Pasa Petru    |    19 Ian 2008   •   00:00
Instanţa Supremă - Verdictul final în privinţa arestării lui Cioacă, pe 24 ianuarie

21:51Poliţistul Cristian Cioacă, acuzat de instigare la spargerea adreselor de e-mail ale soţiei sale dispărute, avocata Elodia Ghinescu, aşteaptă în această seară verdictul Instanţei Supreme cu privire la solicitarea procurorilor de arestare preventivă a sa.

Poliţistul Cristian Cioacă, acuzat de instigare la spargerea adreselor de e-mail ale soţiei sale dispărute, avocata Elodia Ghinescu, va afla abia pe 24 ianuarie dacă va fi arestat sau nu în acest caz. După mai multe ore de deliberări magistraţii Instanţei Supreme au hotărât să amâne pronunţarea cu privire la măsura preventivă cerută de procurori impotriva lui Cioacă.
Procesul a avut loc după o zi de aşteptare şi a durat mai bine de două ore, timp în care judecătorii i-au audiat pe cei doi acuzaţi, Cioacă şi Marius Niţu, şi au ascultat pledoariile procurorului şi ale avocaţilor.


AUDIERILE.
Poliţistul a susţinut la începutul depoziţie sale că nu a instigat la infracţiunea imputată şi că este nevinovat. El a precizat că nu îşi aduce aminte dacă a pus la dispoziţie parola căsuţei de e-mail a soţiei sale dispărute, şi că scopul demersului de a apela la Niţu a fost să depisteze orice element care i-ar fi putut indica unde se află Elodia Ghinescu.

La rândul său, Marius Niţu a declarat că a telefonat la postul de televiziune OTV, după ce a auzit cazul la televizor, pentru că descoperise pe internet o fotografie despre care credea că este a Elodiei. "Apoi am fost sunat de OTV şi mi s-a cerut să iau legatura cu Cioacă, pentru că cei de la televiziune voiau să ne pună în contact, în ideea de a-i putea da informaţiile avute. Am ţinut legătura cu Cioacă doar prin internet, n-am vrut să mă întâlnescu cu el", a spus Niţu. Cu privire la spargerea adreselor personalizate de internet ale Elodiei Ghinescu, acuzatul a susţinut că a accesat datele conţinute de acestea, le-a transferat către Cioacă şi apoi a schimbat parolele pentru a proteja căsuţele de e-mail de hackeri. El a precizat că nu a primit parola de la Cioacă, deşi acesta ar fi presupus că aceasta era ziua de naştere a copilului, ci prin difuzarea ei la postul de televiziune. "Informaţiile priveau discuţii ale soţiei inculpatului cu diverşi prieteni, unele referitoare la sentimente, şi nu erau legate de profesia soţiei inculpatului. Informaţiile de care am vorbit mergeau până la data de 5 septembrie (n.r. ­ mail-uri primite de Elodia Ghinescu), fiind ulterioare dispariţiei", a mai spus Niţu.


PLEDOARIA ACUZÅRII. Procurorul a cerut arestarea preventivă a celor doi susţinând că aceştia nu au avut intenţia de a o localiza pe Elodia Ghinescu, ci aceea de a afla cine este Cristian Ilie, bărbatul cu care coresponda avocata. În replică, Niţu i-a spus că un prieten i-a trimis un program care are adresele oricui din Bucureşti, inclusiv pe cea a lui Traian Băsescu, CNP, stradă, bloc.

Procurorul l-a acuzat pe Cioacă de faptul că, la numai o zi după nearestarea lui în cazul uciderii soţiei sale, a luat legătura cu Marius Niţu, pentru a sparge căsuţele electronice ale femeii. "Astfel a înţeles inculpatul Cioacă clemenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus doar obligarea acestuia de a nu părăsi ţara, accesând nelegal email-ul soţiei sale, intenţionând să zădărnicească, prin alterarea mijloacelor de probă, ancheta judiciară", a explicat procurorul. Acesta a citat din convorbiri telefonice realizate începând cu 24 septembrie şi a susţinut că rolul lui Niţu "excede cu mult" faţă de ceea ce a susţinut de acuzaţi în faţa Instanţei supreme.

Cu privire la schimbarea parolelor de acces la adresele de e-mail, procurorul a susţinut că acest lucru ar fi blocat accesul avocatei la adresele sale de internet, dacă ar mai fi fost în viaţă.


PLEDOARIA APÅRÅRII. În replică, avocatul lui Cioacă, Florentin Sorescu, a susţinut că acest nou dosar instrumentat împotriva clientului său este doar "o proptea pusă la cazul uciderii Elodiei Ghinescu", şi că nici nu ar exista altfel. El a încercat să convingă instanţa că procurorii au procedat abuziv, explicând că aceştia au mers pe infracţiuni la Legea sistemelor informatice, deoarece nu au avut o plângere prealabilă pentru a-l cerceta pe Cristian Cioacă pentru violarea corespondenţei. El a spus că poliţistul nu a accesat niciodată în mod direct e-mailul Elodiei, ci prin programul Yahoo Messenger, program despre care spune că avea setate ca funcţii automate pornirea la startarea calculatorului. Avocatul a precizat că programul avea "user name" şi parola setate automat.


"VIP" LA INSTANŢÅ. De cum a intrat, dimineaţă, în sediul instanţei supreme, Cioacă s-a transformat în atracţia zilei, după ce a fost reperat de doamnele şi domnii cu vârste respectabile venite la diverse procese. Cu priviri insistente aruncate acuzatului, aceştia au început imediat să-şi spună părerea despre cazul "Elodia" oricui era dispus să le asculte. "Păi îl cunosc, cum să nu, doar mi-am pierdut nopţile uitându-mă la televizor", zice o femeie vădit încântată de întâlnirea cu Cioacă. Un domn spune jurnaliştilor că a venit special de acasă pentru a-i face o fotografie lui Cioacă. Cu toate acestea poliţistul nu s-a ferit nici o clipă de aparatele de fotografiat ori de camerele de luat vederi şi a susţinut că are încredere într-o decizie favorabilă.


n Cea de-a treia persoană pusă sub învinuire în acest dosar, ofiţerul de Poliţie judiciară Marius Sebastian Breazu, nu a fost încă audiat de procurorii braşoveni, deoarece se află în Timorul de Est, într-o misiune ONU. Poliţia Română a început deja procedurile pentru aducerea sa în ţară.

×
Subiecte în articol: observator cioacă niţu susţinut