x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Întâlniri virtuale cu animalele din Retezat

Întâlniri virtuale cu animalele din Retezat

de Alexandru Nastase    |    03 Oct 2009   •   00:00
Întâlniri virtuale cu animalele din Retezat
Sursa foto: Sorin Blada/AGERPRES

După ce Parcul Naţional Retezat a ieşit din cursa pentru cele şapte minuni naturale ale lumii, administraţia acestei rezervaţii a decis să continue proiectele de promovare a imaginii Retezatului ca şi cum acesta ar fi ajuns în finala mondială. În parteneriat cu Asociaţia de Turism Retezat şi Primăria Sălaşu de Sus, conducerea parcului a pregătit enigme, întâlniri (virtuale) cu animalele din Retezat, poveşti vechi pe traseul tematic "Natură, oameni şi istorie".



Proiectul turismului interactiv este o premieră pentru România. Retezatul este prima rezervaţie naturală din ţară unde turiştii au această oportunitate. Traseul a fost conceput pentru cei care, în drum spre Retezat, trec prin comuna Sălaşu de Sus sau rămân acolo pentru cazare. Traseul a fost gândit astfel încât să poată fi străbătut de vizitatori de orice vârstă, părinţii cu copiii lor sau chiar bunicii cu nepoţii. În opinia administratorilor parcului, fiecare va găsi câte ceva interesant de văzut şi aflat.

ENIGME ŞI NU NUMAI

Traseul este în fapt un circuit şi începe la Centrul de vizitare Nucşoara. Poate fi străbătut pe jos în 3-4 ore. Dificultatea traseului este mică, iar turiştii trebuie să urmeze marcajul bandă albastră şi săgeţile indicatoare, pentru a nu se rătăci. Pe cele şase panouri concepute pe înţelesul publicului larg apar fotografii, desene şi informaţii inedite despre animale şi plante care trăiesc în Retezat şi la poalele muntelui, despre istoria şi tradiţiile Ţării Haţegului. Şi pentru ca cei mici să nu se plângă de oboseală, administratorii îi fac curioşi cu tot felul de enigme, imagini ghicitoare, poveşti şi legende. "Ca să găseşti răspunsul la enigma de pe un panou, trebuie neapărat să ajungi la panoul următor. Una din enigme este legată de existenţa lângă satul Mălăieşti a unui turn de piatră care nu avea uşi, ci doar ferestre situate sus, la etaj. Ce rol avea el? Pe unde intrau oamenii în turn? La sfârşitul traseului, cei isteţi primesc un premiu la Centrul de vizitare Nucşoara", a declarat purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Parcului Naţional Retezat, Florina Crişan.

DE CE AI NEVOIE PE TRASEU

Pentru că de-a lungul anilor au avut de-a face cu multe surprize neplăcute din partea turiştilor slab pregătiţi şi instruiţi, dar care au urcat totuşi pe munte, cei din conducerea rezervaţiei au elaborat şi câteva sfaturi, care se regăsesc pe panou. Obligatoriu: curiozitate şi dorinţa de a te distra şi a afla lucruri noi. În plus, încălţăminte sport, comodă, antiderapantă, haină/hanorac de ploaie, aparat foto, ochelari de soare, o sticlă cu apă, bomboane cu vitamina C pentru a preveni febra musculară.

Contraindicat: încălţăminte cu toc înalt sau platformă, sacoşe, poşete.

Interzisă cu desăvârşire: aruncarea de ambalaje şi resturi pe traseu. "Ca să preîntâmpinăm asta, pe fiecare panou am scris «nu lăsăm nimic după noi - doar urma paşilor noştri; nu omorâm nimic - doar timpul; nu luăm nimic cu noi - doar amintirile", a declarat Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat.

Un proiect folositor

Traseul inaugurat în această săptămână în Retezat face parte din proiectul "Voturi, copii şi flori pentru Retezat". Acesta este finanţat prin programul "Spaţii verzi" lansat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Proiectul fusese gândit iniţial pentru a aduce puncte în competiţia "Cele şapte minuni naturale ale lumii", un amplu concurs internaţional menit să popularizeze rezervaţiile naturale valoroase din lume şi să le ordoneze, prin voturi, într-o ordine a reprezentativităţii. Parcul Naţional Retezat a fost singura rezervaţie din România înscrisă în acest concurs. Voturile primite mai ales de la străini, şi mai puţin de la români, au calificat Retezatul până în sferturile de finală ale competiţiei, când, însă, a fost eliminat. Conducerea rezervaţiei este decisă, însă, să pună în practică toate proiectele pe care le gândise pentru a aduce Retezatului notorietate şi a plasa rezervaţia până în finala mondială.

×
Subiecte în articol: verde! asociaţia de turism retezat