x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Integrare - Vasluienii cer alocaţii UE pentru copii

Integrare - Vasluienii cer alocaţii UE pentru copii

28 Apr 2007   •   00:00
Integrare - Vasluienii cer alocaţii UE pentru copii

Alocaţiile mici pe care le primesc in ţară pentru copiii lor ii determină pe tot mai mulţi romani care muncesc in străinătate să se gandească serios la varianta obţinerii banilor chiar din statele Uniunii Europene in care lucrează.

O dată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, acest lucru este posibil. Condiţia e să lucrezi cu contract de muncă in străinătate. In Vaslui, judeţ din care mulţi cetăţeni au plecat afară să muncească, s-a primit deja o cerere pentru acest tip de alocaţie, numită cerere de exportabilitate de prestaţii sociale.

CAZUL NUMĂRUL UNU. Cetăţeanul din comuna vasluiană Vinderei a făcut o asemenea cerere la Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Vaslui cand a venit acasă in vacanţa de Paşte. Avand in vedere că in Italia, acolo unde munceşte cu contract la o firmă de construcţii, alocaţia pentru un copil este de 125 de euro pe lună, bărbatul a solicitat să primească de acolo banii pentru cei trei copii pe care ii are in ţară. Cand cererea va fi aprobată, urmează să primească retroactiv de la 1 ianuarie 2007 valoarea alocaţiei din Italia, din care se scad banii pe care familia i-a primit in Romania drept alocaţie. Reprezentanţii Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială spun că cererile oamenilor sunt indreptăţite, avand in vedere diferenţa dintre valoarea alocaţiilor din străinătate şi a celor de la noi din ţară. In Romania, alocaţia pentru un copil este acum de aproximativ 7 euro. Potrivit declaraţiei Mitriţei Nechita, director adjunct la Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Vaslui, multe cereri pentru alocaţii se vor depune la vară cand cei care lucrează in străinătate vin in Romania in vacanţă. Pe langă banii pentru copii, familiile primesc şi un sprijin de aproximativ 100 de euro in cazul in care unul dintre părinţi nu lucrează. Pentru toate aceste ajutoare este suficient ca unul dintre părinţi să lucreze cu forme legale in străinătate. (A.I.A)

×
Subiecte în articol: observator