x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interese - Pesedistul Barna, omul care l-a salvat pe Basescu

Interese - Pesedistul Barna, omul care l-a salvat pe Basescu

25 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Traian Basescu si-a vazut visul cu ochii. Proiectarea Pasajului Basarab a fost aprobata de consilierii generali. Basescu a fost ajutat de consilierul PSD, Stelica Barna, care impins probabil de interese personale a votat alauri de cei din Alianta PNL-PD.

Consiliul General i-a dat mana libera lui Basescu

Primarul general, Traian Basescu, a primit tot ce a vrut in ultima sedinta de consiliu. A demis directori, si-a numit in functii importante oameni apropiati, a reusit sa atraga de partea lui un consilier PSD, obtinand astfel aprobarea a doua treimi din consiliu pentru realizarea Pasajului Basarab.
MONICA ANDREI

Ultima sedinta de consiliu a fost dedicata in exclusivitatea primarului general al Capitalei care a demis directori, a numit altii fara sa organizeze nici un concurs, totul desfasurandu-se dupa bunul lui plac. Si pentru ca a vrut sa evite din timp surprizele neplacute, edilul a reusit sa-l convinga pe Stelica Barna, consilier PSD, sa treaca de partea lui. Barna, fostul viceprimar general, unul dintre cei mai vehementi critici ai lui Basescu, a uitat ca face parte din PSD si a votat cu Alianta PNL-PD. S-a intamplat de doua ori, atunci cand a venit vorba de Pasajul Basarab si cand Basescu a fost imputernicit sa negocieze si sa semneze orice documente necesare emiterii de obligatiuni municipale.

Pana a se discuta insa subiectul legat de pasaj, sedinta a fost furtunoasa. Consilierii PSD l-au acuzat pe Basescu ca a facut schimbari pe criterii politice, fara sa organizeze concurs. Astfel, trei directori au fost demisi din functie.

"Toate schimbarile se fac pe criterii politice. Nu este nici o motivatie care sa arate ineficienta directorilor. Nu exista nici o cercetare administrativa asupra activitatii acestor oameni pe care doriti sa ii schimbati, faceti epurare politica in administratie, domnule primar general?", a vociferat consilierul PSD, Doru Giugula. In urma sedintei, directorul Gradinii Zoologice Aurel Tane a fost inlocuit cu Elena Oprea, seful RATB, Traian Neghirla cu Gheorghe Aron si directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor, Radu Dumitru cu Dragos Tanasoiu.

OBLIGATIUNI. Tot cu ajutorul lui Barna, Basescu a obtinut acordul consiliului pentru emiterea de obligatiuni municipale pe piata internationala de capital in valoare de 500 de milioane de euro. De asemenea, edilul-sef a fost imputernicit sa negocieze cu World Trade Center cumpararea activelor Satului Francez si sa incheie contractul dintre cele doua parti. Consilierii generali au mai desemnat prin vot secret, reprezentantii in cadrul Consiliilor de Administratie si Adunarilor Generale ale Actionarilor la Apa Nova, Casa de Asigurari de Sanatate, SC REBU, SC Ciclop si SC Lirtrac SA. Toti cei alesi fac parte din grupul de consilieri PNL-PD.

NEMULTUMIRI

"Toate schimbarile se fac pe criterii politice. Nu este nici o motivatie care sa arate ineficienta directorilor. Nu exista nici o cercetare administrativa asupra activitatii acestor oameni pe care doriti sa ii schimbati, faceti epurare politica in administratie, domnule primar general?" - Doru Giugula, consilierul PSD

SATISFACTIE

"L-am pupat pentru ca a facut un lucru bun pentru Bucuresti. Acum putem sa obtinem aprobarea proiectului de finantare, care va intra in board-ul BEI in luna noiembrie" - Traian Basescu, primarul general al Capitalei

DECIZIE

"Vom analiza cazul consilierului care a votat de partea PNL-PD, luni in sedinta Biroului Coordonator al organizatiei" - Mircea Ursache, presedintele PSD Bucuresti

Barna, omul care l-a salvat pe primarul general

Acum doua zile, primarul general al Capitalei si-a vazut visul cu ochii. Proiectarea Pasajului suprateran de la Gara Basarab a fost aprobat de consilierii generali. Acest lucru a fost posibil datorita unui consilier, pe numele lui Stelica Barna, culmea din partea PSD, care impins probabil de interese personale a ridicat mana si a votat alauri de reprezentantii Aliantei PNL-PD. Gestul i-a lasat cu gura cascata pe colegii lui de partid, care au parasit sala in momentul in care s-a supus la vot pasajul. Nici lui Basescu nu i-a venit sa creada, drept pentru care nu si-a putut infrana emotiile, a coborat din prezidiu si l-a pupat pe Barna.

"L-am pupat pentru ca a facut un lucru bun pentru Bucuresti. Acum putem sa obtinem aprobarea proiectului de finantare, care va intra in board-ul BEI in luna noiembrie", a declarat Basescu, imediat dupa vot.

"Poate nu ma dati pe prima pagina", s-a adresat consilierul PSD reprezentantilor mass-media prezenti in sala de sedinte.

Daca proiectul nu era aprobat in ultima sedinta de consiliu, primarul general trebuia sa dea socoteala pentru 38 miliarde lei, banii care au fost cheltuiti pentru proiectarea Pasajului Basarab. Acest lucru a fost semnalat si in raportul Curtii de Conturi din 2002 si calificat de inspectorii Curtii drept ilegal. Raportul il incrimineaza astfel pe primarul general, solicitandu-i plata acestei sume. Traian Basescu avea nevoie ca de aer de aprobarea acestui proiect de investitii, avand deschis in instanta si un proces in acest sens. Referitor la gestul lui Barna, PSD s-a ferit sa dea un verdict. "Vom analiza cazul consilierului care a votat de partea PNL-PD, luni in sedinta Biroului Coordonator al organizatiei", a spus Mircea Ursache, presedintele PSD Bucuresti. El a mai adaugat ca hotararea privind Pasajul Basarab va fi atacata de Prefectura.

EFICIENT. Pasajul suprateran Basarab a fost inclus de specialisti si in Planul Urbanistic General al Bucurestiului. Acesta inchide inelul principal de circulatie al Capitalei in zona de vest a orasului. Partea de est a inelului interior a fost realizata cu sase benzi de circulatie, partea de Vest fiind discontinua din zona Basarab. Conform unui studiu complex al transportului urban in Bucuresti elaborat de JICA, masinile care traverseaza calea ferata sunt obligate sa faca ocoluri mari, fie pe Podul Grant sau Gara de Nord, sufocand astfel cele doua zone.

Pasajul suprateran Basarab va face legatura intre Soseaua Nicolae Titulescu si Soseaua Orhideelor, zona Podului Grozavesti, supratraversand pachetul de linii de cale ferata din zona Garii Basarab, Soseaua Orhideelor, Calea Plevnei-Giulesti, revenind la sol in zona Podului Grozavesti peste raul Dambovita.

INVESTITIE. Finantarea constructiei pasajului se va asigura dintr-un imprumut in valoare de circa 68 milioane euro acordata de BEI si din alocatii de la bugetul de stat si din alocatii de la bugetul local, in conditiile acordului de imprumut care urmeaza sa se incheie intre Guvern, BEI si Primaria Capitalei.

Proiectul de hotarare aprobat de consilierii municipali il imputerniceste pe primarul general Traian Basescu sa negocieze si sa semneze memorandumul de finantare, acordul de imprumut si a acordului de imprumut subsidiar.

NOROC. Basescu a scapat de plata a 38 de miliarde de lei, bani ce au fost cheltuiti pe proiectarea Pasajului Basarab
×