x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interesele de partid sufocă Delta Dunării

Interesele de partid sufocă Delta Dunării

05 Aug 2009   •   00:00
Interesele de partid sufocă Delta Dunării

La şase luni de la prealuarea mandatului de guvernator al Deltei Dunării, pe­de­listul Grigore Baboianu nu se poate lăuda cu nimic notabil pentru Rezer­va­ţia Biosferei. Dacă pentru amenajarea plajei virgine de la Sulina - cerută de Ele­na Udrea - s-a găsit sprijin politic, pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării (acţiune vitală pentru îmbu­nă­tăţirea stării Rezervaţiei), încă se aş­teaptă ca toţi factorii politici să se pună de acord. Întârzie şi investigaţiile pentru mânărirea de către Baboianu a unei licitaţii de 3 milioane de euro, în 2007.

Nici una dintre problemele grave ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu pare să îşi găsească rezolvarea în următoarea perioadă. O spune chiar guvernatorul Grigore Baboianu. Astfel, programul de reconstrucţie ecologică (renaturarea terenurilor transformate pe vremea lui Ceauşescu din lacuri în loturi pentru agricultură) nu se va urni din loc în mod semnificativ nici anul acesta. Terenurile care ar trebui reinundate sunt în admi­nistrarea Consiliului Judeţean Tulcea, iar CJ refuză predarea lor. Terenurile au fost concesionate pe 49 de ani în perioada 1996-2000, astfel că în momentul de faţă este imposibilă preluarea lor de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi redarea lor circuitului natural. Precedentul guvern a încercat încheierea unor protocoale de preluare a terenurilor, dar reprezentanţii CJ au rămas fermi pe poziţie. Nici actuala componenţă a Consiliului Judeţean (unde PD-L este majoritar, iar PNL are un singur reprezentant) nu este de acord, în fapte, cu cedarea terenurilor. Discuţiile de până acum nu au condus la nici un rezultat, semn că portocaliii nu sunt dispuşi să renunţe la afaceri în favoarea mediului.
UDREA VREA PLAJA PENTRU TURISM
Voinţă politică se găseşte, însă, în momentul în care Elena Udrea doreşte ceva în Delta Dunării. Între Sulina şi plaja virgină a oraşului se află un teren viran neamenajat. Primarul Aurel Dumitriu (fost PSD, actual PD-L) se chinuie de ani de zile să construiască acolo infrastructură turistică pentru ca apoi să poate exploata şi plaja, devenită neîncăpătoare pentru turiştii  care vor lua cu asalt singurul oraş din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. În vreme ce primarul visează o mini-staţiune modernă, ecologiştii sunt total împotrivă argumentând că pe plaja Sulina (una dintre ultimele virgine din Europa) creşte o specie protejată de plantă: volbura de nisip. Primarul susţine că această plantă nu există şi a încercat în mai multe rânduri să preia terenurile de lângă plajă (care aparţin Consiliului Judeţean) şi să le exploateze. Mai întâi, prin 2003, a girat amenajarea unei staţiuni turistice, realizate din milioane de tone de balast şi pietriş. S-a lăsat păgubaş după o anchetă a fostului Parchet Naţional Anticorupţie. Apoi, în 2006, a trecut ilegal terenul în domeniul oraşului Sulina şi l-a dat unor liberali care aveau în proiect amenajarea unui parc eolian. Cum şi această variantă a căzut, cele mai recente proiecte vizează amenajarea de bazine, mini-hoteluri, mini-vile, restaurante şi alte facilităţi tu­ristice pe terenul din vecinătatea plajei. Drumul de pământ care lega Sulina de plajă este acum bun pentru maşini şi, o dată cu "OK"-ul dat de Elena Udrea, Consiliul Judeţean a aprobat ca terenul de lângă plajă să revină primăriei. Guvernatorul Baboianu a salutat prin declaraţii de presă proiectul, care în acest moment apare pe site-ul ARBDD ca având acordul de mediu al instituţiei. După ani de încercări, totul pare rezolvat în doar câteva luni. Şi nu în interesul ecologiei.
DELTA PET-URILOR
Managementul gunoaielor este un alt capitol la care Delta Dunării stă groaznic. Localităţile din Rezervaţie nu au gropi de gunoi, astfel că majoritatea aruncă deşeurile direct în apă. Delta Dunării a devenit Delta PET-urilor, iar soluţii pentru rezolvarea situaţiei nu se întrevăd. În ciuda acestor lacune manageriale, guvernatorul Baboianu cere mai multă putere pentru sine. Astfel, pedelistul doreşte schimbarea Legii 82/1993, actul normativ care guvernează Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. În respectiva lege se speci­fică faptul că deciziile la nivelul Rezervaţiei le ia Consiliul Ştiinţific (un for alcătuit din 15 persoane, în majoritate oameni de ştiinţă). La Ministerul Mediului s-au primit în ultima jumătate de an mai multe versiuni de modificare a Legii 82, fiecare variantă prevăzând în mod explicit sporirea puterilor guvernatorului, drept de veto pentru acesta la toate deciziile Consiliului Ştiinţific, precum şi alte drepturi. Asta ar însemna ca guvernatorul, un personaj numit pe criterii politice, să aibă pâinea şi cuţitul în Delta Dunării. Baboianu are avantajul studiilor de specialitate şi a faptului că lucrează de aproape trei decenii în Delta Dunării, dar ce s-ar întâmpla dacă, atunci când va fi schimbat, va fi înlocuit cu un neavenit în problemele Rezervaţiei. O astfel de anomalie s-a petrecut între 2005 şi 2008 când guvernator a fost liberalul Paul Cononov, venit la ARBDD de la o firmă de gunoaie cu datorii la stat din Tulcea. Rezultatele mandatului lui Cononov au fost catastrofale.
CONSILIUL ŞTIINŢIFIC, ÎNCĂ NEFUNCŢIONAL
În acest an, din cauza crizei, ARBDD Tulcea a primit bani, potrivit documentelor de la Ministerul Mediului, pentru conti­nuarea investiţiilor începute anul trecut, multe proiecte fiind amânate.
Nici Consiliul Ştiinţific al ARBDD nu este gata, o propunere pentru definitivarea sa urmând să fie introdusă în această săptămână la guvern. Noul Consiliu Ştiinţific ar urma să aibă 15 membri, între care reprezentanţi ai consiliilor judeţene Tulcea, Constanţa şi Galaţi, ai institutului de cercetări marine "Grigore Antipa" din Constanţa, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea şi ai Ministerului Mediului.
În mandatul fostului guvernator Paul Cononov, a fost nevoie de aproape doi ani pentru a fi întrunit legal şi a funcţiona Consiliul Ştiinţific.
Puterea acestui for a fost mult diminuată în mandatul lui Cononov, faţă de anii anteriori, hotărârile Consiliului Ştiinţific având un impact mult mai mic.


LICITAŢIE DE 3 MILIOANE DE EURO MÂNĂRITĂ
Justiţia continuă să tacă în cazul mânăririi în 2007 de către actualul guvernator Baboianu şi fostul guvernator Cononov a unei licitaţii privind lu­cra­rea de cadastrare a Deltei Dunării. Sub mandatul de guvernator al lui Cononov, o comisie de licitaţie con­dusă de Baboianu a desemnat câştigătoare a lucrării în valoare de 3 milioane de euro o firmă din Harghita, patronată de un apropiat al ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi. Licitaţia a fost contestată în instanţă, iar judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au stabilit, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, că firma câş­ti­gă­toare ar fi trebuit eliminată în procedurile preliminare, întrucât nu întrunea condiţii elementare de participare şi au decis anularea licitaţiei şi a efecte­lor acesteia.
Astăzi în Parlament există comisii de anchetă privind cheltuirea de către miniştri a unor sume de cinci ori mai mici decât cea mânărită de Baboianu şi Cononov, însă instanţele sau măcar organele de anchetă (poliţia, parchetul, DNA-ul) nu au început nici o anchetă împotriva celor doi sau a fostului ministru Korodi. Nici licitaţia anulată de instanţă pentru că era trucată nu a fost refăcută pentru desemnarea unui câştigător corect.

×
Subiecte în articol: verde! mediu delta dunării ecologică