x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Internele, Parchetul şi Justiţia, datoare la INML

Internele, Parchetul şi Justiţia, datoare la INML

de Mara Raducanu    |    26 Oct 2011   •   21:00
Internele, Parchetul şi Justiţia, datoare la INML

Ministerul de Interne (MAI) si Ministerul Justitiei (MJ) au datorii mari la INML, iar legistii nu pot achita facturile. Este unul dintre motivele pentru care oamenii implicati in diverse accidente au ajuns sa plateasca din propriul buzunar pentru a-si putea ridica analizele, de multe ori concludente pentru rezolvarea cazurilor. Jurnalul National a prezentat – cazul nu este unul singular, accidentul rutier in care a fost implicata o ambulanta BGS, soldat cu cinci morti.

Caz tergiversat ba din cauza intarzierii necropsiilor, ba din cauza lipsei expertizei tehnice auto, ambele platite din buzunarele rudelor victimelor accidentului. Cu alte cuvinte, nu ai bani sa le ridici de la INML, ramai in asteptare! 'Noi vrem sa se faca dreptate. Sunt totusi cinci luni de la accident. Noi am platit certificatele necropsiei de la IML, ca tot asa politia a zis ca nu are bani. Ne-am oferit, asa din putinul pe care il avem, sa achitam si taxa pentru expertiza asta', declara atunci pentru ziarul nostru una dintre rudele celor decedati.

Institutul National de Medicina Legala 'Mina Minovici' are de incasat aproape doua milioane de lei de la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei si Parchet, pentru expertizele facute la cererea acestor institutii, potrivit Me­dia­fax. Fara acesti bani institutia nu poate sa-si achite utilitatile. 'Suntem intr-o situatie foarte delicata. Avem pe masa multe facturi la gaze, caldura, lumina si altele. Nu stim pe care sa le achitam cu prioritate, intrucat banii pe care ii avem nu ne ajung pentru achitarea tuturor facturilor. Din nefericire, avem de incasat 1,8 milioane lei de la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Justitei si de la Parchet', sustin reprezentanti din Consiliul de Administratie al institutiei. 'Cele mai mari datorii catre INML le are MAI, peste jumatate din suma, iar Ministerul Justitiei si Parchetul cate 150.000 de lei fiecare, potrivit statisticilor institutiei.

Un raport al INML privind acti­vitatea medico-legala arata ca in 2010 au fost efectuate 103.591 de constatari, expertize si noi expertize medico-legale (fie la solicitarea autoritatilor judiciare, fie de catre persoane fizice). La acestea se adauga 1.512 evaluari efectuate de Comisiile de Avizare si Controlul Actelor Medico-Legale si 296 de expertize analizate in cadrul Comisiei Superioare Medico-Legale, ajungandu-se la un total de 106.918 expertize. Acest volum de expertize, fara sa fie luate in calcul autopsiile medico-legale si numarul mare de investigatii de laborator, a fost efectuat in conditiile unor restrictii bugetare severe, ale unor dotari de laborator insuficiente si ale unui personal situat mult sub cifra minima acceptabila, potrivit raportului privind activitatea retelei de medicina legala din 2010.

Tot in 2010 s-au efectuat 83.699 de investigatii toxicologice, din care 75.786 determinari ale alcoolemiei la persoane si la cadavre, 6.251 investigatii toxicologice complexe pentru identificarea si dozarea unor substante toxice, altele decat alcoolul si drogurile, 1.662 investigatii toxicologice pentru determinarea prezentei drogurilor si dozarea acestora, precum si urgente spitalicesti in cazuri de intoxicatii acute. Plata prestatiilor medico-legale se efectueaza extrem de greoi, cu intarzieri atat in cazul parchetelor, cat si al instantelor, arata raportul realizat la nivelul retelei nationale de medicina legala pe 2010.

×
Subiecte în articol: observator