x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interpol - Bivolaru a fost prins in Suedia

Interpol - Bivolaru a fost prins in Suedia

05 Apr 2005   •   00:00

La aproape un an de cand a fost dat in urmarire internationala prin Interpol, guru Bivolaru a fost retinut in Suedia, in orasul Malmo. Autoritatile romane trebuie acum sa intocmeasca documentele de extradare, lucru care ar putea lua ceva timp in functie de procedura judiciara a Suediei. Politia de Frontiera a declansat o ancheta care sa stabileasca modul in care a iesit Gregorian Bivolaru din Romania.

  • de EDUARD PASCU, ION ALEXANDU, MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR
  • INTEGRAT IN INTERPOL. Cautat cu frenezie in toata Romania, Guru Bivolaru se ascundea la yoghinii din Suedia
    Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, dat in urmarire generala si internationala, a fost retinut si arestat provizoriu de catre autoritatile judiciare suedeze, luni, in vederea extradarii sale in Romania. Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti emisese, impotriva lui Bivolaru, la 31 mai 2004, mandat de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de raport sexual cu o minora.

    SUPRAVEGHERE. Surse din cadrul politiei ne-au declarat ca nu este deloc suspect faptul ca Gregorian Bivolaru se afla in Suedia, deoarece in aceasta tara exista multe organizatii yoghine care colaborau strans cu MISA. Reprezentantii acestora au participat la multe dintre intalnirile spirituale MISA, motiv pentru care au fost atenti monitorizati. Mai mult, yoghinii suedezi au participat si la mitingurile organizatiei MISA care au avut loc cat timp Gregorian Bivolaru era plimbat cu mascatii de la judecatorie la Curtea de Apel.

    ACUZE SI PERCHEZITII. Gregorian Bivolaru este acuzat ca, in perioada 2002-martie 2004, acesta, folosindu-se de calitatea declarata de profesor de yoga si abuzand de influenta ce deriva din organizarea si desfasurarea unor cursuri specifice, a intretinut, in mod repetat, acte sexuale cu minora Madalina Dumitru, cooptata in prealabil ca practicanta a cursurilor yoga. Mandatul a fost trimis spre executare Directiei Generale de Politie a municipiului Bucuresti - Compartimentul Urmariri. El a fost dat in urmarire generala la 4 iunie 2004, iar Biroul Interpol Romania l-a pus in urmarire internationala. Interpolul a emis catre 16 state in care functioneaza 22 de filiale ale MISA apeluri de sprijinire in depistarea gurului. Luni, a venit si rezultatul. Interpol Suedia a anuntat ca Bivolaru Gregorian a fost retinut in orasul Malmo - Suedia si arestat in vederea extradarii catre Romania. Ieri, in conformitate cu prevederile legale, Biroul National Interpol a solicitat declansarea procedurilor de extradare, prin Ministerul Justitiei. Judecatoria Sectorului 5 urmeaza a se pronunta daca ca sunt indeplinite conditiile in vederea solicitarii extradarii acestuia. Atunci va propune Curtii de Apel Bucuresti sa formuleze cererea de extradare si ii va inainta totodata documentele prevazute de legea romana si de Conventia europeana de extradare, incheiata la Paris la 13 decembrie 1957, aplicabila in relatia dintre Romania si Suedia.

    Cererea de extradare impreuna cu documentele anexate vor fi inaintate ulterior Ministerului Justitiei, urmand ca directia de specialitate din cadrul ministerului sa efectueze, potrivit legii, controlul de regularitate internationala pentru a se solicita extradarea. Daca se constata ca atat cererea, cat si documentele anexe respecta prevederile Conventiei europene de extradare, Ministerul Justitiei va transmite cererea Ministerului Justitiei suedez, iar autoritatile judiciare suedeze vor decide in conformitate cu normele conventionale aplicabile si prevederile legislatiei interne. In cazul in care Curtea de Apel Bucuresti va formula o cerere de extradare in cauza privindu-l pe Bivolaru Gregorian, Ministerul Justitiei va urmari respectarea termenelor prevazute de Conventia europeana de extradare.

    MISA NU COMENTEAZA. Reprezentantii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut au declarat ieri ca nu stiau nimic despre faptul ca Bivolaru ar fi in Suedia. Presedintele MISA, Nicolae Catrina, sustine ca a incercat sa contacteze responsabilii de curs din Suedia, pentru a cere detalii despre prinderea lui Bivolaru, insa acestia "nu sunt de gasit".

    "Cei din Suedia nu raspund la telefoane, asa ca, pana nu iau legatura cu acestia, nu pot sa am o pozitie oficiala", a spus Catrina. Contactat telefonic, avocatul lui Gregorian Bivolaru, Dan Apostol, a declarat ca se afla in strainatate, "dar nu in Suedia", si ca nu se poate pronunta asupra unui lucru despre care nu stie nimic.

    ANCHETA LA FRONTIERA. Subinspectorul de Politie Fabian Badila, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a declarat ca la nivelul institutiei s-a organizat o echipa de ancheta care cerceteaza modul cum a parasit Gregorian Bivolaru Romania. Nu este pentru prima data cand securitatea frontierelor Romaniei este adusa in discutie pe tema urmaritilor general. Este de notorietate cazul lui Severin Tcaciuc, dat in urmarire generala si fugit prin Vama Bors.

    ISTORIC
    Gregorian Bivolaru a fost retinut in martie 2004, cand ar fi incercat sa treaca ilegal granita in Ungaria, prin PCTF Nadlac, fiind calauzit, pe sensul de intrare in tara, de catre vamesul Farkas Zsolt.
    In baza unui viciu de procedura, Bivolaru a fost eliberat din arest pe 1 aprilie 2004. De atunci au avut loc peste 600 de descinderi la ashamuri MISA in speranta ca Bivolaru s-ar putea ascunde acolo, dar fara succes.
    In august 2004, Bivolaru a fost trimis in judecata pentru act sexual cu un minor, perversiune sexuala, coruptie sexuala, trafic de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, proces care a fost stramutat la Tribunalul Sibiu. De asemenea, procurorii i-au mai trimis in judecata pe Mirona Farcasi (pentru coruptie sexuala) si pe Farkas Szolt (pentru trafic de migranti).
    In ianuarie 2005, anchetatorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Bivolaru, Diana Dochinoiu (administrator al SC EXTAZ SRL) si Adriana Neagu (director economic) pentru evaziune si trafic de fiinte umane.

    ×