x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intervenţia la catastrofe, sub lupa Guvernului

Intervenţia la catastrofe, sub lupa Guvernului

de Dan Radu    |    30 Aug 2016   •   14:09
Intervenţia la catastrofe, sub lupa Guvernului
Sursa foto: FLAVIO LO SCALZO/EPA

Premierul Dacian Cioloş a cerut Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Dezvoltării să realizeze în termen de două săptămâni o analiză a capacităţii autorităţilor române de a gestiona şi interveni în cazul unei eventuale catastrofe similare cu cea provocată de seismul din Italia. Analiza va fi prezentată în cadrul unei şedinţe de Guvern şi va fi făcută publică.

Solicitarea a venit în timpul unei şedinţe extraordinare de Guvern în care s-a discutat situaţia victimelor de naţionalitate română din Italia. "Aş vrea să cer Ministerului de Interne, în primul rând, şi Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice ca în termen de două săptămâni să vină cu o analiză a modului în care noi, România, suntem pregătiţi în momentul de faţă să facem faţă unei eventuale astfel de catastrofe şi să vedem ce măsuri mai trebuie luate", a spus Cioloş, în timpul şedinţei. "Aş vrea să avem această informare în Guvern, care să fie şi publică", a adăugat Cioloş.

Informare despre clădirile cu risc

Premierul a precizat că, în urma tragediei de la Colectiv, Ministerul Dezvoltării şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au stabilit noi protocoale de intervenţie la dezastre, însă este conştient că există în continuare probleme, în special în ceea ce priveşte dotările materiale. "Ministerul Dezvoltării a iniţiat mai multe măsuri şi are o analiză legată de situaţia în care se află mai multe clădiri care sunt supuse unor riscuri într-o astfel de situaţie de catastrofă. Să informaţi Guvernul care sunt măsurile ce au fost luate şi ce măsuri mai putem lua până la sfârşitul mandatului", a spus Cioloş.

Ajutoare pentru orfani

Guvernul a decis în şedinţă să acorde un ajutor de urgenţă pentru românii afectaţi de seismul din Italia. Sunt vizaţi în special copiii care au rămas orfani şi familiile ale căror case au fost distruse într-o proporţie mai mare de 50%.

Autorităţile din România vor sprijini şi emigranţii care ar dori să se întoarcă din Italia în ţară.

×