x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interviu - "Legea nu se aplica retroactiv"

Interviu - "Legea nu se aplica retroactiv"

de Alexandru Nastase    |    24 Ian 2006   •   00:00
Interviu  -  "Legea nu se aplica retroactiv"

Fostul guvernator al Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, critica intentiile actualei Puteri in ceea ce priveste Rezervatia Biosferei.

Fostul guvernator al Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, discuta despre intentiile actualei puteri in ceea ce priveste Rezervatia Biosferei. Subiectul principal: renuntarea la concesionari si acordarea gratis a resursei piscicole unor asociatii de pescari.

Jurnalul National: Cateva concesiuni sunt in curs de reziliere. Cum comentati aceasta informatie?
Virgil Munteanu: Incep prin a spune ca ANPA a devenit administratorul resurselor piscicole din Delta in 2005 prin preluarea atributiilor de administrare a pestelui pe care le avea ARBDD. Asadar, in pofida unor recomandari exprese facute de Consiliul Europei inca din 2000 prin care se solicita administrarea unitara a resurselor naturale din Delta de catre ARBDD, una dintre cele mai importante resurse naturale a fost cedata ANPA. Preluarea s-a facut prin Legea 113/2005, prilej cu care s-au anulat si competentele ARBDD in domeniul administrarii acestor resurse stabilite in Legea 82/1993 privind infiintarea RBDD. ANPA a preluat si contractele de concesiune a activitatilor de valorificare a resurselor piscicole. Incepand cu 2005, tinta principala a autoritatilor a fost de a desfiinta contractele pentru a raspunde unei presiuni exercitate de cei care inainte de concesiune au jefuit resursele piscicole ale deltei.

Este legala modificarea contractelor sau avem de-a face cu un abuz?
Cred ca avem de a face cu un santaj. Legea care a stabilit noile conditii de desfasurare a activitatii de pescuit in Delta este Legea 113/2005. Orice jurist va poate spune ca o lege nu poate fi aplicata retroactiv. Astfel, Legea 113 a fost adoptata in 2005, an in care activitatea de pescuit pe teritoriul RBDD era reglementata prin niste contracte comerciale aflate in vigoare, respectiv prin contractele de concesionare a activitatii de valorificare a resurselor piscicole. Autoritatile au incercat prin diferite metode sa desfiinteze aceste contracte, pentru ca numai cu ele desfiintate s-ar fi putut aplica Legea 113/2005. S-au trimis notificari de catre Ministerul Mediului si ARBD pentru modificarea unilaterala a contractelor. Notificarile au fost suspendate de diferite instante de judecata. Am auzit ca s-a incercat si elaborarea unei ordonante de urgenta pentru desfiintarea contractelor de concesiune.

Lege din 1998

Pana la urma, de ce s-a procedat la incheierea acestor contracte?
In 1993 a aparut Legea 82 privind infiintarea RBDD, care la art. 10 mentiona ca "pentru valorificarea resurselor terestre si acvatice Administratia Rezervatiei propune guvernului concesionarea, in conditiile legii". Primul demers de concesionare s-a facut in 1994, cand a fost adoptata prima hotarare de guvern - HG 201/1994 - , urmata fiind de HG 178/1995 si HG 1360/1996, prin care se aproba concesionarea resurselor piscicole de pe teritoriul RBDD. Aceste demersuri nu au fost duse la bun sfarsit din cauza opozitiei celor care doreau sa profite din plin din pescuitul din Delta. In 1998 apare Legea 219 privind regimul concesiunilor, urmata de HG 216/1999, care adopta normele metodologice. Se poate observa ca ultimele doua acte normative nu au fost elaborate nici pe vremea PSD, nici in perioada in care eu lucram la ARBDD. Astfel, singura modalitate legala de a acorda dreptul de pescuit in Delta era prin concesionare, aprobata de altfel de Consiliul stiintific al ARBDD in anul 2001. Si mai erau niste elemente importante: din 1990 pana la concesionare nimeni nu a platit pestele pe care il pescuia, peste care a apartinut si apartine statului. Este ca si cum te-ai duce in padurea statului, ai taia lemne, fara sa platesti nimic. Apoi, in perioada 1990-2002 nimeni nu a investit nimic in Delta. Ca sa nu mai spun de faptul ca actiunile de combatere a braconajului realizate de institutiile statului erau ineficiente datorita slabei dotari si a personalului insuficient. Concesionarea activitatilor de valorificare a resurselor piscicole s-a facut prin licitatie publica deschisa cu preselectie pe baza HG 311/2002, cu respectarea cadrului legal creat inca din 1998. Am prezentat toate aceste aspecte pentru a sublinia faptul ca actiunea de concesionare a valorificarii resurselor piscicole nu a fost un demers aparut din senin, ci o initiativa logica si coerenta determinata de cadrul legal existent in diferite perioade de timp. Am auzit in ultimele zile tot felul de pareri ale ministrului Mediului si ale presedintelui ANPA, care declarau ca aceste con-cesiuni au fost facute in defavoarea statului roman. Probabil ca atunci cand statul roman incasa miliarde de lei anual era defavorizat, iar acum cand resursa piscicola este data gratis chiar de catre cei care sustin asemenea aberatii, statul roman este avantajat.

Resursa data gratis

Proiectele arata ca resursa va fi data gratis, prin intrebuintare directa asociatiilor de pescari.
Va veni o vreme cand cei care astazi ofera gratis, cu nonsalanta, o resursa ce apartine statului, fara obligatii si prin incredintare directa vor raspunde. Sau poate pana atunci vor schimba Constitutia Romaniei, pe care o vor face sa intre in vigoare retroactiv... Dar pana atunci, vor fi fericiti cei care doresc sa pescuiasca in Delta peste tot fara a fi controlati, vor fi fericiti braconierii, vor fi fericiti stapanii de la Bucuresti, care vor reincepe sa primeasca traditionalele pachete cu peste si icre. De suferit va suferi Delta. Dar oare mai intereseaza pe cineva?

ASOCIATII
"Asociatiile de pescari sunt necesare pentru apararea intereselor lor. Nu stiu insa daca incredintarea directa a resursei statului unor asociatii cu caracter nepatrimonial va responsabiliza aceste asociatii sa exploateze resursa piscicola de o maniera durabila. Aceasta experienta am mai trait-o si in perioada 1990-2003"

STURIONI
"Rezultatele stiintifice demonstreaza ca stocurile de sturioni au scazut in bazinul Marii Negre. Nimeni nu spune insa ca in anii 2004, 2005 si 2006 ar fi trebuit sa migreze in Dunare morunii nascuti in 1990-1991, nisetrii nascuti in 1994-1996 sau pastrugile nascute in anii 1999-2000. Dar atunci cand nu exista nici un fel de concesionare a fost un jaf practicat chiar si de cei care se declara acum mari aparatori si salvatori ai sturionilor" - Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei
×
Subiecte în articol: observator legea delta resurselor piscicole