x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interviu - "Probleme grave cu POS-Mediu"

Interviu - "Probleme grave cu POS-Mediu"

de Alexandru Nastase    |    10 Oct 2008   •   00:00
Interviu - "Probleme grave cu POS-Mediu"

Expertul în biodiversitate şi fost consilier al miniştrilor Sulfina Barbu şi Attila Korodi, Atena Groza, vorbeşte despre probleme de implementare a Programului Operaţional Sectorial- Mediu. 4,5 miliarde de euro de la UE şi 1 miliard de euro de la bugetul de stat sunt blocaţi degeaba. Vinovaţi sunt funcţionarii şi demnitarii din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.



Expertul în biodiversitate şi fost consilier al miniştrilor Sulfina Barbu şi Attila Korodi, Atena Groza, vorbeşte despre probleme de implementare a Programului Operaţional Sectorial- Mediu. 4,5 miliarde de euro de la UE şi 1 miliard de euro de la bugetul de stat sunt blocaţi degeaba. Vinovaţi sunt funcţionarii şi demnitarii din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Ce este POS Mediu?

Programul Operaţional Sectorial (POS)-Mediu este un instrument financiar constituit din fonduri europene cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1 miliard de euro. Este unul din cele mai importante programe şi reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare pentru sectorul de mediu în general, iar pentru domeniul protecţiei naturii în mod special.
 
Asta în teorie, în realitate este mai mult decât atât, pentru că reprezintă un ultim ajutor comunitar substanţial pentru a ne alinia la standardele europene de mediu şi pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în momentul aderării. În mod normal, această infuzie de fonduri ar trebui să asigure dezvoltarea corespunzătoare a infrastructurii de mediu pentru a elimina decalajul dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ce disfuncţionalităţi există în implementarea lui?

Sunt atât de multe disfuncţionalităţi că se pot scrie romane legate de derularea acestui program. Totul merge prost şi foarte prost, deşi în declaraţii totul este perfect. Din cele cinci axe prioritare pe care le finanţează acest program – extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată, dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor, restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană, implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii şi infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale – în mod real deschisă unei competiţii de idei şi soluţii este doar axa ce priveşte protecţia naturii. În "înţelepciunea" sa, pentru celelalte domenii, Ministerul Mediului a solicitat asistenţă tehnică pentru realizarea proiectelor. Pornind de la considerentul că nimeni în afară de câteva consorţii bine alese nu ar fi în stare să scrie proiecte pentru epurarea apelor sau pentru managementul deşeurilor. Aşa că se vine cu pachete gata servite aproape indentice, pe care autorităţile locale sunt aproape obligate să le accepte. Un argument ar fi că aşa se derulează totul mai repede. În fapt, nu se derulează mai repede, iar implementarea şi realizarea în sine a infrastructurii este atât de proastă, încât e clar că ceva nu e în regulă. Singurul domeniu scăpat de centralizare a fost natura. Pentru că în acest domeniu finanţarea de la bugetul de stat, cu foarte mici excepţii legate de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi alte câteva studii, a fost întotdeauna aproape nulă, tot ce s-a făcut a fost cu finanţare externă, adică pe proiecte, România fiind în 1998 chiar primul stat candidat care a accesat Programul LIFE al Comisiei Europene. Cu toate că rata de succes a proiectelor LIFE-Natura a făcut ca România să fie unul dintre lideri în domeniu (ceea nu înseamnă că toate au mers bine şi că nu au existat şi proiecte cu finanţare sistată), Autoritatea de Management a POS-Mediu vrea să demonstreze că nu există expertiză în domeniu, aşa că respinge proiectele, fără nici un motiv temeinic. De altfel, pentru că "anticipase" momentul, înainte de lansarea programului a solicitat asistenţă pentru portofoliu de proiecte şi în acest domeniu, fără ca măcar să informeze direcţia de specialitate din minister. Aşa că, deşi am inclus 18% din teritoriul naţional în reţeaua europeană Natura 2000, iar alocarea bugetară pentru ariile naturale protejate este zero, conducerea POS Mediu are alte obiective prioritare faţă de cele declarate.

Cine este vinovat pentru această situaţie?


Cu ceva timp în urmă aş fi răspuns coordonatorul POS-Mediu, adică secretarul de stat Silviu Stoica. Acum însă cred că nu este singurul, ceea ce nu-l disculpă. Sunt vinovaţi toţi cei care ştiu ce este acolo – şi nu sunt puţini, dar permit în continuare ca astfel de lucruri să se întâmple.

×
Subiecte în articol: verde!