x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Întrevedere Aurescu - Klemm: Discuţii privind Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite

Întrevedere Aurescu - Klemm: Discuţii privind Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite

08 Noi 2019   •   19:46
Întrevedere Aurescu - Klemm: Discuţii privind Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, împreună cu Terri Sewell, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, aleasă în Alabama, prilej cu care s-a discutat despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite şi angajamentul ferm al noului Guvern pentru continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare.

Conform unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat caracterul de excelenţă al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, evocând discuţiile foarte bune dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele SUA, Donald Trump, din 20 august, de la Washington, ocazie cu care au fost abordate căile de aprofundare a celor mai importante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.

Bogdan Aurescu a subliniat dimensiunea militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reafirmând importanţa creşterii prezenţei militare americane în România, angajamentul ferm al noului guvern de la Bucureşti pentru continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare, precum şi necesitatea consolidării Flancului Estic, mai ales în sud, printr-o participare aliată crescută la Brigada Multinaţională şi în Marea Neagră.

Oficialul român a exprimat aprecierea statului român pentru parteneriatul durabil cu Garda Naţională din Alabama şi a menţionat, în acelaşi timp, proiectul comun de succes al prezenţei în România a facilităţii antirachetă de la Deveselu, precum şi importanţa protecţiei adecvate a acesteia.

De asemenea, Aurescu s-a referit la cooperarea tot mai strânsă în domeniul securităţii energetice şi cibernetice şi a subliniat angajamentul puternic al Guvernului Ludovic Orban pentru statul de drept şi independenţa justiţiei.

Ministrul român al Afacerilor Externe şi cei doi oficiali americani au trecut în revistă evoluţiile regionale, cu accent pe situaţia politică actuală din Republica Moldova. Cu acest prilej, demnitarul român a exprimat susţinerea guvernului României pentru executivul de la Chişinău şi a subliniat importanţa pe care România o acordă menţinerii traseului european.

Totodată, Bogdan Aurescu a adresat membrului Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA solicitarea de a sprijini eforturile României de intrare în programul Visa Waiver, obiectiv foarte important pentru cetăţenii români, care sunt în foarte mare majoritate susţinători ai Parteneriatului Strategic cu SUA.

MAE precizează că oficialii americani au transmis felicitări noului ministru de Externe pentru preluarea funcţiei, subliniind contribuţia personală la dezvoltarea, în timp, a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin negocierea Acordului bilateral privind apărarea antirachetă.

Totodată, cei doi oficiali americani au exprimat puternica susţinere bipartizană pentru România şi Parteneriatul Strategic bilateral în cadrul Congresului SUA, aprecierea pentru eforturile constante şi consistente ale României în consolidarea securităţii la Marea Neagră şi în misiunea NATO din Afganistan, precum şi rolul activ şi implicat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

În acelaşi timp, aceştia au confirmat tendinţa de scădere a ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români, fapt evidenţiat de foarte recentele cifre privind anul fiscal 2019. Astfel, aceasta a ajuns la 9,11% (de la 10,44% în 2018), rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu rămas de îndeplinit de către România, mai arată MAE.

AGERPRES

×