x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundatii / Apele au maturat Valcea

Inundatii / Apele au maturat Valcea

de Octavian Herta    |    12 Iul 2005   •   00:00
Inundatii / Apele au maturat Valcea

Ploile torentiale nu au iertat Valcea nici in acest inceput de saptamana. Zona cea mai afectata de precipitatiile abundente este cea din sudul judetului. Localitatile care au avut cel mai mult de suferit sunt Ionesti - Fiscalia, Orlesti, Mitrofani, Creteni, Stefanesti, Dragoesti si Olanu.

Cel putin 50 de gospodarii au fost inundate, iar o parte din case se afla in pericol de prabusire. Apele au luat cu ele si o mare parte din animalele din gospodarii. Sute de hectare de teren agricol sunt in acest moment acoperite de ape. Se pare ca principala cauza de producere a inundatiilor o reprezinta santurile colmatate de sub podetele de subtraversare apartinand CFR. Un excavator a fost trimis in zona pentru a decolmata aceste santuri.

Alte zone cu probleme sunt Pausesti - Maglasi si Valea Cheii. Torentii de pe versanti s-au napustit peste gospodariile localnicilor, inundandu-le beciurile. Prefectul si subprefectul de Valcea au plecat in zonele sinistrate pentru a vedea situatia la fata locului.

TARGU-JIU. Ploaia torentiala cazuta la Targu-Jiu a dislocat o parte din pavimentul pus pe aleile din preajma Coloanei Infinitului. Precipitatiile inregistrate in oras au depasit 23 l/mp in doar 45 de minute. Pavimentul spalat de ploi de pe alei va fi inlocuit de firma constructoare cu un material care sa fie agreat de Ministerul Culturii. Precipitatiile abundente cazute in ultimele 24 de ore au provocat pagube insemnate si in judetul Mehedinti. Bilantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta arata ca apele revarsate de pe versanti au inundat 83 de gospodarii si au distrus partial 33 dintre ele. Din cauza grindinii si a viiturilor, culturile agricole au fost distruse pe o suprafata de 695 de hectare, iar sute de pasari si animale au murit inecate.

PERICOL. Circulatia de pe Valea Oltului a fost intrerupta aproape o noapte dupa ce mai multi bolovani s-au prabusit de pe versanti, in urma ploilor. Desi stancile au cazut in mai multe puncte, cele mai grave probleme au fost la Calinesti. Din cauza precipitatiilor exista posibilitatea producerii unor noi alunecari de teren.

PERICOL
Circulatia de pe Valea Oltului a fost intrerupta aproape o noapte dupa ce mai multi bolovani s-au prabusit de pe versanti, in urma ploilor. Desi stancile au cazut in mai multe puncte, cele mai grave probleme au fost la Calinesti. Furtuna a doborat si cativa copaci, blocand mai multe artere judetene. Din cauza precipitatiior exista posibilitatea producerii unor noi alunecari de teren, motiv pentru care autoritatile recomanda deplasarea autovehiculelor pe varianta ocolitoare. (Alexandra Chivu)
FURTUNA
Ploi cu un debit de aproape 90 de l/mp s-au inregistrat ieri-dimineata si in judetul Constanta. Orasul Basarabi e cel mai afectat de furtuna. Vantul a smuls acoperisurile a doua blocuri, iar reteaua de iluminat public si cea de telefonie au fost afectate pentru mai multe ore. O ploaie torentiala s-a abatut si asupra Pitestiului. Statiile meteo au inregistrat pana la 30 de l/mp in doar 20 de minute. Furtuna a blocat traficul aproape o jumatate de ora, dar nu s-au inregistrat pagube semnificative. (Mariana Craciun, Elly Cirstea)

BUCURESTI
Nici Capitala nu a scapat de ploile care au cazut ieri peste mai multe judete ale tarii. O puternica furtuna a traversat Bucurestiul aseara, incepand cu ora 19:45, timp de trei sferturi de ora. In unele zone din nordul orasului, ploaia a fost insotita si de grindina. Precipitatiile au ajuns pana la 15 l/mp. Potrivit viceprimarului general Razvan Murgeanu, au existat cateva probleme: la Pasajul Jiului s-a circulat pe un singur fir. Mai multi copaci au fost rupti de vantul puternic si au blocat traficul pe cateva artere principale din Capitala.
×
Subiecte în articol: observator