x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inventatorul Internetului a primit un milion de euro

Inventatorul Internetului a primit un milion de euro

16 Apr 2004   •   00:00

Britanicul Tim Berners-Lee, inventatorul Internetului, este prima persoana care primeste Premiul Millennium Technology, valorand un milion de euro.

Consistenta distinctie a fost infiintata in 2002, iar ieri a fost decernata pentru prima data. Suma este oferita de catre Guvernul Finlandez. Berners a fost ales dintre 74 de nominalizati, deoarece comisia a considerat ca inventia sa (Internetul) intrupeaza chiar spiritul Premiului Millennium Technology.

Merite deosebite

Acesta este decernat celor care aduc inovatii ce imbunatatesc nivelul de viata al oamenilor, sunt bazate pe valoarea umana si incurajeaza direct dezvoltarea economica.

Berners Lee are 48 de ani si s-a nascut in Marea Britanie, iar in prezent este directorul World Wide Web Consortium al Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Boston SUA. El a inventat Internetul in timp ce lucra la Laboratorul european pentru fizica particulelor, din Suedia (cel mai mare din lume).

Internetul este disponibil publicului larg incepand din 1991. Berners a creat primul server, browser (program de navigare pe Internet) si protocoalele necesare functionarii Internetului: adresele URL, protocolul HTTP si codul HTML. In 2003, el a fost facut Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic pentru munca sa de pionierat.


Distinctie

Premiul Millennium Technology a fost infiintat de opt organizatii publice si private finlandeze si este decernat la fiecare doi ani pentru realizari deosebite in domeniul progresului stiintific. „Internetul a imbunatatit semnificativ posibilitatile oamenilor de a obtine informatii esentiale", a explicat Pekka Tarjanne, presedintele comisiei care a ales castigatorul de anul acesta. Comisia a apreciat decizia lui Berners de a oferi gratis toate inventiile sale ce au permis dezvoltarea Internetului. Premiul este administrat de Fundatia finlandeza pentru tehnologie, iar banii sunt acordati de Guvernul finlandez. Comisia care alege castigatorii este formata din opt membri. Anul acesta au fost nominalizati 74 de participanti in competitia pentru premiul de un milion de euro. Candidatii pot fi desemnati de universitati, institute de cercetare sau academii.

×
Subiecte în articol: observator