x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investitie de 9 miliarde de lei, lasata in uitare

Investitie de 9 miliarde de lei, lasata in uitare

16 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Corabia construita la Galati dupa modelul vaselor din flota lui Stefan cel Mare, Panzarul Moldovenesc, zace nefolosita intr-un santier naval particular de la Dunare.
CARACTERISTICI. Ambarcatiunea are un deplasament de 60 de tone, o lungime de 17,6 metri, o latime de 4 metri si un pescaj de 1,8 metri
Lansarea si sfintirea navei petrecute in 2004 au fost trecute in calendarul manifestarilor consacrate implinirii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare. Costul total al lucrarii a fost estimat la aproximativ 9 miliarde de lei, din care Consiliul Judetului Galati a patit o prima transa de 6 miliarde de lei.

DE OCHII LUMII. La momentul solemn nu s-a stiut ca vasul nu avea motoare si nici echipament de navigare, iar panzele care erau ridicate pe catargul ambarcatiunii erau facute din materiale folosite pentru confectionarea bannerelor. Ambarcatiunea a fost adusa in cursul noptii de dinaintea manifestarilor cu ajutorul unui remorcher din cauza ca exista pericolul sa se scufunde. Panzarul Moldovenesc a fost legat de cheu cu parame pentru a nu se rasturna.

ALTE FONDURI. Directorul general coordonator al Centrului Cultural "Dunarea de Jos", Razvan Avram, cel care are in gestiune ambarcatiunea, a declarat ca pentru terminarea panzarului este nevoie de 3 miliarde de lei, pe care Consiliul Judetului ar fi trebuit sa le mai dea. Dar acesti bani nu mai sunt prinsi in bugetul pe anul 2005 al Consiliului. Dupa schimbarile politice de la finele anului trecut, sponsorii care s-au oferit sa finanteze lucrarea s-au retras. "Singura noastra speranta este un ajutor de la Ministerul Culturii si Cultelor sau Ministerul Integrarii Europene. Nu este foarte mult pentru ei sa dea 100.000 de euro in conditiile in care Panzarul Moldovenesc, daca va naviga, poate deveni mesagerul Romaniei in capitalele dunarene sau mediteraneene, fiind un vas unicat", a adaugat Razvan Avram.

Panzarul Moldovenesc facea parte din flota comerciala a domnitorului Stefan cel Mare. Chila si coastele vasului sunt facute din lemn de stejar, invelisul este din lemn de tei, iar daca se vor gasi surse de finantare, Panzarul va avea doua motoare si un echipament ultramodern prevazut cu statie de navigare prin satelit. (Erik Hoosz)

×
Subiecte în articol: observator