x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investiţii la Sf. Gheorghe

Investiţii la Sf. Gheorghe

de Alexandru Nastase    |    11 Aug 2008   •   00:00
Investiţii la Sf. Gheorghe

PLAJELE VIRGINE ● Unde Dunărea se varsă în mare
Una dintre plajele speciale din România, cea a micului sat de pescari Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, este şi ea vizată de investiţii imobiliare. Deocamdată, rezistă.



PLAJELE VIRGINE ● Unde Dunărea se varsă în mare
Una dintre plajele speciale din România, cea a micului sat de pescari Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, este şi ea vizată de investiţii imobiliare. Deocamdată, rezistă.

Plaja de la Sfântu este aparte pentru că acolo într-adevăr poţi să vezi cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Acest lucru era posibil şi la Sulina pînă cînd s-au realizat investiţii în infranstructură pentru întreţinerea canalui navigabil Sulina. Bara Sulina a răpit turiştilor bucuria de a vedea cum unul dintre cele mai importante fluvii ale continentului îşi găseşte izbăvirea în mare. Spectacolul e cu adevărat fascinant. După mii de kilometri de curenţi, vîltori şi alte fenomene naturale, Dunărea ajunge la Sf. Gheorghe într-un calm desăvîrşit. Este zona nivelului mării, zonă liniştită, fără furtuni sau intemperii. De aici fluviul nu mai curge, ci doar se confundă cu marea, iar dintr-un singur punct de pe plajă se văd ambele ape. Nimeni nu poate spune unde se termină una şi unde începe cealaltă. Apa? Dulce-sărată şi pe Dunăre, şi în mare. Plaja? Încîntătoare. Nisipul de pe ţărm este filtrat de Dunăre, astfel că este extrem de fin.

SATUL. Micul sat prăfuit şi ars de soare nici nu mai contează în faţa acestui paradis de ape. E locul ideal dacă vrei un concediu în care să te bronzezi, dar nu ţii să fii văzut la terase de fiţe, dacă vrei o vacanţă în care o zi să leneveşti pe plaja virgină aproape pustie, a doua zi să te plimbi cu şalupa pe canale. Satul îşi aşteaptă în tăcere turiştii, amatori de mare, de pescuit sau pur şi simplu de linişte. Vin cu miile, în fiecare an, cei mai mulţi în perioada festivalului de film. Din păcate, nu sunt civilizaţi şi îşi bat joc de plaja virgină a satului. Munţi de gunoaie zac nestrînse, coşurile de gunoi nu fac faţă deşeurilor lăsate de turişti, iar autorităţile par depăşite de situaţie. S-au încercat investiţii, dar nici una nu a reuşit să dea rezultate. Satul nu are nici în momentul de faţă groapă de gunoi ecologică, la standarde europene sau vreo altă posibilitate de a colecta gunoiul şi de a recicla deşeurile. De altfel, nicăieri în Rezervaţie nu există un sistem care să funcţioneze corespunzător, deşi investiţii s-au mai făcut pe ici, pe colo.

MULŢI BANI. La Sfântu, autorităţile pregătesc ceva. Proiectul, încadrat la categoria "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre", face parte din Programul anual de marketing şi promovare turistică, program prin care Autoritatea Naţională pentru Turism s-a angajat să suporte cheltuielile cu pregătirea documentaţiei tehnice, în vederea optimizării accesului la fondurile structurale pe domeniu, la momentul la care acestea vor deveni disponibile. Proiectul care vizează amenajarea plajei din Sfântu Gheorghe, în valoare aproximativă de 800.000 de euro, nu este dorit de autorităţile locale. La Sfântu Gheorghe, autorităţile doresc o plajă sălbatică, drept pentru care există încă rezerve dacă proiectul va fi înaintat sau nu.

×
Subiecte în articol: verde!