x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioana Maria Vlas, la poliţie din zece în zece zile

Ioana Maria Vlas, la poliţie din zece în zece zile

15 Dec 2008   •   00:00

Ioana Maria Vlas trebuie să se prezinte la poliţie din zece în zece zile, instanţa Curţii de Apel Bucureşti admiţând cererea acesteia de modificare a programului de supraveghere, formulată în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA).



Instanţa a respins cererea de refacere a expertizei privind valoarea exactă a despăgubirilor pentru fiecare investitor în parte, formulată, la termenul de săptămâna trecută, de două părţi din procesul FNA, informează Mediafax. Ioana Maria Vlas a cerut Curţii de Apel Bucureşti modificarea programului său de supraveghere, arătând că măsurile luate de organele de poliţie sunt prea drastice şi îi afectează viaţa cotidiană.
Vlas a susţinut că este supravegheată ca un "serial killer", că trebuie să meargă de două ori pe săptămână la poliţie şi, dacă pleacă din Bucureşti, trebuie să anunţe unde pleacă şi să se prezinte şi la organele de poliţie din localitatea respectivă. De asemenea, ea a susţinut că este urmărită şi filată 24 din 24 de ore şi că nu i se pare normal să fie atât de atent supravegheată. Aceasta a arătat că a atacat sentinţa Tribunalului Bucureşti pentru a se reveni la condamnarea ei la şapte ani de închisoare, primită iniţial, înainte de rejudecarea dosarului. Totodată, Vlas a spus că nu doreşte martori şi probe pentru a-şi face apărarea în dosarul privind prăbuşirea FNA.

Dezbaterile în dosarul privind prăbuşirea FNA vor fi reluate în 21 ianuarie

În 6 iunie, Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul Fondului Naţional de Acumulare. Instanţa i-a interzis Ioanei Maria Vlas anumite drepturi pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei. Totodată, Tribunalul Bucureşti a constatat prescrierea faptei de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În cazul Ioanei Maria Vlas, instanţa a dedus din pedeapsă aproape cinci ani, perioada în care aceasta a stat în arest preventiv, respectiv din 14 octombrie 2003 până în 7 aprilie 2008. Un alt inculpat din dosar, Nicolae Popa, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi i-au fost interzise drepturile pe o durată de şapte ani după executarea pedepse. Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca pedeapsă complementară degradarea militară. Totodată, Gavril Bătrân, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost achitat. Instanţa i-a obligat pe Ioana Maria Vlas, în solidar cu SOV Invest, şi pe Nicolae Popa, în solidar cu SC Gelsor, să plătească investitorilor FNA sumele actualizate cu indicele de inflaţie calculat din luna mai 2000 până la data plăţii efective. Tribunalul Bucureşti a menţinut măsura asiguratorie a popririi asupra conturilor SC SOV Invest SA. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au mai constatat că Unicredit Ţiriac Bank, CEC şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu au calitatea de părţi responsabile civilmente în cauză, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare nu are calitate de parte civilă. Totodată, instanţa a respins pretenţiile civile formulate de Asociaţia Naţională a Investitorilor Fondului Naţional de Acumulare (ANI-FNI).

Sentinţa Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti

În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000. În perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, în mod repetat, pentru inducerea în eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat şi semnat 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi le-ar fi adus la cunoştinţa investitorilor prin mass-media. Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată. În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat. În 23 martie 2006, Tribunalul Bucureşti o condamnase pe Ioana Maria Vlas la şapte ani de închisoare în dosarul privind Fondul Naţional de Acumulare.
FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.

×