x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioana Radu - regina romanţei

Ioana Radu - regina romanţei

de Jurnalul National    |    16 Oct 2007   •   00:00

Ioana Radu: o voce de aur. S-a născut cu căntecul in suflet, in "ţara doinelor", intr-un oraş in care frunza, Jiul şi păsările cerului căntă, iar oltenii se iau la intrecere cu ele.

Mezina familiei Braia, fata cu glas de violoncel, nu se visa căntăreaţă, ci invăţătoare, ca să deschidă copiilor gustul pentru căntul strămoşesc. S-a indrăgostit de folclor, dar mai mult i-a plăcut romanţa, căntată şi la bucurie şi la tristeţe, pentru că poartă in versurile sale chiar sufletul romănilor, pus pe note.

A adunat toată viaţa căntece in caietul său, din copilărie, iar in repertoriul marii interprete nu s-a strecurat decăt versul autentic, pentru că frumosul nu poate fi decăt curat şi limpede, precum clinchetul cristalin al apei de izvor şi un adevărat "sipet de giuvaieruri".

Admiraţia pentru Maria Tănase a impins-o să-şi lase marea iubire, pe Romeo, in inima Olteniei, şi să plece la Bucureşti, cu o galenă in buzunar, la care să-i poată asculta căntecele. A inflorit ca o crizantemă şi a lăsat in urmă un tezaur fără de moarte.

A urcat lin pe treptele succesului şi a ajuns o mare interpretă, o adevărată regină a romanţelor. Şi-a iubit enorm publicul şi i-a oferit melodii de neuitat. Un dar preţios, care dăinuie peste ani, lăsat moştenire de o căntăreaţă de neegalat: Ioana Radu.

Ascultaţi-i căntecul, un adevărat leac de suflet!

×
Subiecte în articol: observator