x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Ar fi o catastrofă să abandonăm parcursul României spre Europa și modernitate

Iohannis: Ar fi o catastrofă să abandonăm parcursul României spre Europa și modernitate

12 Mai 2018   •   19:30
Iohannis: Ar fi o catastrofă să abandonăm parcursul României spre Europa și modernitate

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent sâmbătă la Colegiul Naţional Inochentie Micu Clain din Blaj, a apreciat că ar fi o catastrofă ca România să abandoneze parcursul spre Europa şi spre modernitate

"Blajul exemplifică rolul fundamental al cărţii şi al şcolii, al educaţiei şi al cultivării spiritului, în parcursul României către Europa şi către modernitate. Şi îmi doresc foarte mult să păstrăm acest parcurs al României spre Europa şi spre modernitate. Ar fi o catastrofă să abandonăm acest parcurs, pentru care, iată, de atâta vreme luptă, practic, toţi românii", a declarat şeful statului. 

Preşedintele a mai arătat că Blajul este un oraş al cărui loc în memoria publică este dat de "importanţa sa excepţională în procesul de dezvoltare" a conştiinţei naţionale româneşti. El a mai precizat că în anul în care marcăm centenarul Marii Uniri trebuie să vorbim despre prezent şi viitor, în aceeaşi măsură în care vorbim şi despre trecut. 

"Generaţia paşoptiştilor şi generaţia Marelui Război ne-au lăsat o ţară care, unită în jurul unei ideal naţional şi al unui proiect politic, a reuşit să depăşească obstacolele şi să se dezvolte. (...) De viziunea noastră, a decidenţilor de astăzi, depinde România de mâine. Un om înţelept, atunci când planifică viitorul, se uită în trecut, trage învăţămintele de rigoare, îşi face un plan pentru viitor. Exact acelaşi lucru trebuie să îl facem şi noi", a mai spus el. 

În altă ordine de idei, preşedintele le-a felicitat pe sportivele de la CSM Volei Alba Blaj pentru pentru faptul că au reuşit calificarea în finala Ligii Campionilor la volei feminin. 

"Blajul, cunoscut şi ca oraş al şcolilor, a demonstrat atunci, în 1848, dar continuă să o facă şi astăzi că nu doar oraşele mari, capitale de regiuni istorice sau reşedinţe de judeţ pot face istorie şi cultură, pot fi motoare de dezvoltare sau, iată, capitale ale sportului. Folosesc aşadar acest prilej pentru a le felicita pe sportivele de la CSM Volei Alba Blaj, care tocmai au reuşit calificarea în finala Ligii Campionilor la volei feminin. Această mare performanţă este rolul conjugat al sportivelor, antrenorilor, echipei tehnice, dar şi al celor care au susţinut echipa, cetăţenii Blajului şi, evident, autorităţile locale", a mai spus el. 

Invitat la Blaj cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai 1848, preşedintele Klaus Iohannis a luat parte şi la dezbaterea "Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european" organizată la liceul din oraş, el purtând un dialog cu reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalităţi culturale, elevi şi profesori.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis romania europa modernitate