x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Cetăţenii, cel mai adesea, nu îi cunosc pe actorii politici la nivel european

Iohannis: Cetăţenii, cel mai adesea, nu îi cunosc pe actorii politici la nivel european

15 Mar 2019   •   14:02
Iohannis: Cetăţenii, cel mai adesea, nu îi cunosc pe actorii politici la nivel european

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că cetăţenii europeni percep cel mai adesea Uniunea Europeană ca fiind "prea birocratică" şi "prea lentă" la răspunsurile privind provocările multiple, iar actorii politici la nivel european nu sunt cunoscuţi, el subliniind că aceste aspecte devin importante în contextul alegerilor europarlamentare care se vor desfăşura în acest an.

"Regiunile europene, oraşele şi comunele, au nevoie de 'Europa' pentru a deveni prospere, pentru a se conecta şi a fi racordate la reţele mai largi, regionale, transfrontaliere de dezvoltare. În acelaşi timp, însă, Uniunea Europeană are nevoie de entităţile sale regionale, de la care îşi extrage nu numai legitimitatea sau raţiunea de a acţiona, ci şi sistemul de norme sociale şi civice pe care este clădit proiectul european. În cadrul acestei interacţiuni, comunicării îi revine un rol cheie. Cetăţenii europeni, pe care dumneavoastră îi reprezentaţi, percep uneori Uniunea Europeană ca fiind prea distantă, prea birocratică şi prea lentă în a răspunde multiplelor provocări curente. UE i se reproşează adesea, cu intenţii mai bune sau mai puţin bune, deficitul de credibilitate, pe care dumneavoastră, prin activitatea de informare, de comunicare şi cooperare cu cetăţenii, îl puteţi corecta. Actorii politici la nivel european şi, în general, leadership-ul european sunt percepuţi ca o structură mai abstractă şi mai distantă, cu reguli extrem de complicate, cu lideri pe care cel mai adesea cetăţenii nu îi cunosc. Aflându-ne în pragul alegerilor pentru Parlamentul European, aceste aspecte devin din ce în ce mai importante", a afirmat şeful statului, la Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor, desfăşurat la Palatul Parlamentului.

El a apreciat că, în actualul context european, preocuparea majoră trebuie să fie implicarea mai fermă a cetăţenilor în procesul decizional european, dar şi eliminarea percepţiei că există o ruptură între acţiunea comunitară şi cetăţeni.

"Prin prisma dimensiunii locale şi regionale a actului politic, o guvernare bună şi eficientă la nivel european se reflectă în fapte şi rezultate concrete: mai multă coeziune, locuri de muncă de calitate, creştere economică durabilă, infrastructură modernă şi conectivitate, eliminarea decalajelor de dezvoltare şi îmbunătăţirea nivelului de trai sau servicii publice de bună calitate", a spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că sondajele de opinie din ultima perioadă arată că cetăţenii cred în continuare în forţa transformatoare a Uniunii Europene, în ciuda faptului că momentul Brexit este unul care influenţează negativ spaţiul european.

Potrivit acestuia, preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene vizează unitatea şi coeziunea UE.

"Cheia noului pact de viitor, pe care dorim să-l creionăm la Sibiu, trebuie să rămână, în opinia mea, mesajul de unitate. (...) Viitorul nostru comun trebuie să fie gândit într-o Uniune puternică, unitară, coezivă şi clădită pe un fundament stabil de principii şi valori. Sunt ferm convins că Uniunea Europeană şi cetăţenii noştri au nevoie de mai multă coeziune. Să nu percepem acest apel la mai multă coeziune drept o ambiţie particulară a statelor membre care au un nivel mai redus de convergenţă economică. Consider că nevoia de mai multă coeziune este o necesitate pentru toate statele membre, fie că sunt fondatoare ale Uniunii sau au aderat pe parcurs", a afirmat Iohannis.

El a mai spus că Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un moment de referinţă atât pentru preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, cât şi pentru UE.

"România a promovat în mod constant importanţa menţinerii unităţii în cadrul Uniunii Europene, fără diviziuni între Est şi Vest, între Nordul şi Sudul Europei, state membre vechi şi state membre noi sau viteze diferite de integrare europeană. Ne dorim ca iniţiativele de consolidare a construcţiei europene să se bazeze pe o agendă pozitivă, incluzivă, consensuală şi orientată spre cetăţenii săi. Aceasta este abordarea pe care o vom promova pentru Summitul European informal de la Sibiu", a susţinut Iohannis.

La Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor, care se desfăşoară la Bucureşti, a fost adoptată o Declaraţie, care i-a fost înmânată preşedintelui Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis