x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant; reprezentantul României este preşedintele

Iohannis: La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant; reprezentantul României este preşedintele

07 Mai 2019   •   13:49
Iohannis: La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant; reprezentantul României este preşedintele

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că la Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, din partea României fiind şeful statului, el punctând că discuţia privind neinvitarea premierului Viorica Dăncilă la reuniunea informală de la Sibiu este una artificială.

"La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici la Sibiu vor fi întâlniri numai în format al Consiliului European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât format de Consiliu European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European şi face o prezentare, atât este cutuma la Consiliul European, iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, domnul Tusk. În consecinţă, discuţia este una artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a României. Nu este nicio rea-voinţă, nicio rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui în Consiliul European şi noi ne întrunim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la Agenda Strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întrunim pentru a da optimism, speranţă cetăţenilor europeni acum în pragul alegerilor europene", a afirmat Iohannis, la Sibiu.

El a subliniat că nu sunt prevăzute "evenimente strict protocolare la care lumea ar sta şi ar pierde vremea".

"Noi avem foarte multe lucruri de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă. Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza sper eu cu o aşa-numită Declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum dorim să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că cine doreşte să participe la "partea de distracţie" Primăria Sibiu organizează pe 9 mai un concert în Piaţa Mare.

"Pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe în ziua de 9 mai Primăria municipiului Sibiu organizează aici în piaţă (...) un mare concert pentru toată lumea. Cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber", a precizat Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis