x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis le propune lideriilor comunităţilor să devină din 'inamici' în parteneri oneşti ai cetăţenilor

Iohannis le propune lideriilor comunităţilor să devină din 'inamici' în parteneri oneşti ai cetăţenilor

04 Oct 2019   •   17:52
Iohannis le propune lideriilor comunităţilor să devină din 'inamici' în parteneri oneşti ai cetăţenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu ocazia conferinţei Urban Talks, care a avut loc la Timişoara, în care arată că România se află într-un context în care predomină proasta guvernare la nivel central şi guvernarea în interesul câtorva politicieni, el afirmând că liderii comunităţilor trebuie să devină din "inamici" parteneri oneşti ai cetăţenilor.

"Fiecare comunitate, indiferent de mărimea şi statutul ei, ar trebui să fie administrată în mod responsabil, profesionist, în interesul cetăţenilor săi, eficient şi transparent. Mă bucur în mod deosebit că susţinătorii unei astfel de viziuni au devenit o comunitate în creştere în România ultimilor ani. Un număr tot mai mare de experţi, de cetăţeni, de oameni de afaceri, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale au devenit tot mai preocupaţi de buna guvernare şi s-au implicat profesional în dezvoltarea urbană, în crearea de oraşe smart, în dezvoltarea conectivităţii şi a sustenabilităţii. Acesta este viitorul oraşelor şi comunităţilor locale din România. Astăzi, însă, ne aflăm, din păcate, într-un context politic în care predomină proasta guvernare la nivel central şi guvernarea în interesul câtorva politicieni. Efectele proastei guvernări se văd în gravele derapaje legale şi instituţionale care afectează puternic toate proiectele de dezvoltare şi, implicit, bunăstarea tuturor comunităţilor locale. În acest context politic nefast, succesele comunităţilor pe care le conduceţi şi ale proiectelor pe care le-aţi iniţiat arată că oamenii hotărâţi şi vizionari reuşesc în pofida dificultăţilor, dar mai arată şi cât de mult s-ar putea dezvolta România fără această guvernare toxică", spune Iohannis, în mesajul care a fost transmis de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan.

El precizează că proiecte de succes pot fi implementate oriunde, arătând că "viziunea modernă şi integratoare face însă diferenţa între proiecte izolate, necesare, dar poate nesustenabile, şi dezvoltarea pe termen lung, coerentă, sustenabilă, care generează bunăstare dincolo de graniţele comunităţii, la nivel regional".

"Oraşele sunt agenţii modernizării deoarece au resursele atât de necesare unei competitivităţi înalte: infrastructura şi resursă umană educată. Acestea atrag investiţii şi antrenează inclusiv dezvoltarea comunităţilor învecinate. Investiţia în educaţie are un randament foarte bun, pentru că generează profit constant pe măsură ce trece timpul, spre deosebire de infrastructura care - din cauza uzurii inerente - necesită noi resurse pe măsură ce trece timpul. Motoarele modernizării sunt cooperarea, parteneriatele, dialogul şi participarea - în platforme, comunităţi, asociaţii, dar şi în partide politice - deoarece facilitează schimbul de expertiză şi de bune practici, colaborarea între comunităţi, experţi, cetăţeni şi aleşi locali. Mesajul meu pentru dumneavoastră este: faceţi ca toate aceste motoare ale comunităţilor locale să funcţioneze la cei mai înalţi parametri!", menţionează Iohannis.

Şeful statului afirmă că liderii comunităţilor trebuie să devină din "inamici" parteneri oneşti ai cetăţenilor.

"Cetăţenii sunt deja activi şi implicaţi în guvernarea comunităţilor, mai ales în oraşele mari. S-a format deja şi o masă critică de experţi, dar este nevoie ca ea să crească rapid pentru a accelera modernizarea comunităţilor locale şi urbanizarea. Profesionalizarea funcţionarilor din administraţie trebuie să devină şi ea, din promisiune, realitate. Liderii comunităţilor trebuie să devină din 'inamici', aşa cum încă sunt percepuţi din păcate de mulţi cetăţeni, parteneri oneşti ai acestora, ai experţilor, ai funcţionarilor, ai oamenilor de afaceri preocupaţi de bunăstarea comunităţii. Fără ei, cercul virtuos al dezvoltării nu este complet pentru că ei iau deciziile şi, de multe ori, nimic nu se pune în mişcare fără voinţă politică. Dezvoltarea urbană în România poate ajuta inclusiv la recâştigarea încrederii cetăţenilor în politică şi la configurarea unui nou mod de a face politică, bazat pe onestitate şi profesionalism şi centrat pe interesul public şi al cetăţeanului", arată preşedintele Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis