x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: România e un aliat de încredere, un promotor al valorilor NATO şi un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre

Iohannis: România e un aliat de încredere, un promotor al valorilor NATO şi un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre

02 Apr 2019   •   15:21
Iohannis: România e un aliat de încredere, un promotor al valorilor NATO şi un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre
Sursa foto: Lucian Alecu

România va continua să fie un aliat de încredere, un promotor al valorilor NATO şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, a declarat marţi, în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis.

"NATO a devenit, în cei 70 de ani de existenţă, singura organizaţie care poate oferi un mediu de securitate robust, cu garantarea eficientă a securităţii tuturor membrilor săi. Efortul comun al tuturor aliaţilor a permis ca organizaţia să se afirme pe plan mondial ca un garant al stabilităţii, păcii şi dialogului. Reafirm cu tărie că România va continua să fie un aliat de încredere, un promotor al valorilor comune împărtăşite de membrii Alianţei şi al consolidării sale în continuare şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, astfel încât cetăţenii români să fie în siguranţă", a spus Iohannis, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO.

El a arătat că va continua să acţioneze cu determinare pentru ca NATO să fie tot mai puternică, iar profilul României în Alianţă să fie tot mai vizibil şi consolidat.

"Vă asigur că vom rămâne un actor relevant şi de încredere în cadrul NATO, care îşi respectă toate angajamentele asumate", a subliniat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că NATO trebuie să îşi întărească în continuare postura de descurajare şi apărare pe flancul estic.

"În acest scop, trebuie să îmbinăm rolul unic şi cuprinzător pe care îl are NATO în apărarea noastră colectivă cu abordarea integratoare a Uniunii Europene în gestionarea crizelor. Putem realiza această corelare dacă aducem împreună, într-un efort bazat pe sinergie şi complementaritate, instrumentele şi resursele de care dispun cele două organizaţii. Rezultatele vor fi, fără îndoială, în beneficiul cetăţenilor, pentru că va creşte securitatea europeană şi euroatlantică", a mai declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, unitatea şi coeziunea definesc fundamental priorităţile preşedinţiei în exerciţiu a României la Consiliul Uniunii Europene.

"Acordăm o atenţie specială avansării cooperării dintre NATO şi Uniunea Europeană în toate domeniile de interes comun şi, în special, pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare pe continentul european, pentru creşterea rezilienţei partenerilor şi pentru combaterea ameninţărilor hibride. România va continua să contribuie activ în acest sens. Totodată, ţara noastră va continua să susţină întărirea solidarităţii în interiorul NATO, inclusiv prin consolidarea relaţiei transatlantice. În NATO, relaţia transatlantică este garanţia funcţionării optime a Alianţei şi a apărării colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington", a afirmat Iohannis.

El a arătat că va susţine ferm, în continuare, poziţia României de "abordare unitară, coerentă pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, condiţie esenţială pentru gestionarea eficientă a provocărilor în creştere la adresa mediului de securitate regional".

"În ultimii ani, România a reuşit să consolideze prezenţa pe agenda aliată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, care este acceptată de toţi aliaţii ca fiind esenţială pentru securitatea euroatlantică. Este un efort în care m-am implicat personal şi voi continua să o fac, pentru că este în interesul strategic al României. Creşterea constantă a activităţilor militare în Crimeea, recentul incident din Strâmtoarea Kerci, conflictul în desfăşurare din estul Ucrainei, precum şi actele provocatoare la adresa avioanelor şi navelor aliate prezente în Marea Neagră nu fac decât să demonstreze că ameninţările din est continuă să afecteze stabilitatea regiunii. De aceea, este necesară asigurarea unei prezenţe consistente a navelor aliate în Marea Neagră, precum şi stabilirea unor structuri militare de comandă şi control cât mai eficiente chiar în regiunea noastră", a spus Iohannis.

El a amintit că România este un promotor al continuării politicii uşilor deschise a Alianţei.

"Istoria ne arată că opţiunea de a adera la NATO a tot mai multor ţări a făcut posibilă promovarea unui climat de pace şi stabilitate, a deschis noi posibilităţi de cooperare şi a generat cadrul pentru o construcţie euroatlantică bazată pe valori comune, pace şi democraţie", a mai afirmat şeful statului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis