x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Bazac: Cea mai grea problemă în 2009 va fi colecta la asigurările de sănătate

Ion Bazac: Cea mai grea problemă în 2009 va fi colecta la asigurările de sănătate

23 Dec 2008   •   00:00
Ion Bazac: Cea mai grea problemă în 2009 va fi colecta la asigurările de sănătate

Noul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, apreciază că, pentru 2009, cea mai grea problemă cu care se va confrunta sistemul sanitar va fi colecta la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Motivul este reprezentat de firmele care şi-ar putea închide porţile, iar şomajul va creşte, informează Mediafax.



Ion Bazac a preluat, astăzi, portofoliul de la fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Ceremonia de predare-primire a mandatului la Ministerul Sănătăţii s-a desfăşurat în prezenţa colegiului instituţiei şi a vice-premierului Dan Nica. "Am ţinut să fiu prezent la schimbarea de ştafetă de la Ministerul Sănătăţii şi să vi-l prezint pe noul ministru, pe care mulţi îl cunoaşteţi întrucât a lucrat mai mult timp în acestă instituţie şi să vă spun că aşteptările noastre, ale Guvernului, sunt aşteptările cetăţenilor", a spus vicepremierul Dan Nica. Acesta i-a mulţumit fostului ministru Eugen Nicolăescu pentru activitatea depusă în timpul mandatului la Ministerul Sănătăţii, după care l-a prezentat de noul ministru.
Ion Bazac a spus că, în urmă cu patru ani, tot la sfârşit de decembrie, participa la o ceremonie similară. "Acum, în acest nou context, vreau să comunic priorităţile şi să continui lucrurile bune făcute de domunul Nicolăescu. Sănătate nu are culoare politică, Sănătate are doar priorităţi, iar prioritatea mea ca ministru sunt în primul rând pacienţii", a declarat Bazac. Noul ministru al Sănătăţii a mai spus că dintre lucrurile făcute de predecesorul lui, cel mai important pentru sistem este crearea taxei pe viciu.
"Mă voi lupta cu ministrul de Finanţe pentru menţinerea acesteia şi mă voi lupta ca banii din această taxă să fie cheltuiţi eficient. Despre alte proiecte nu pot vorbi, întrucât nu ştiu care va fi bugetul pe 2009", a adăugat Bazac. "În 2009, este foarte greu să promitem profesioniştilor salarii mai mari. Avem programe europene, vrem să dezvoltăm o structură mult mai puternică pentru atragerea de fonduri europene şi un învăţământ mai modern, care să ţină medici în ţară", a susţinut noul ministru al Sănătăţii.
Bazac a mai spus că va susţine proiectul legat de asistenţa medicală de urgenţă. Legat de programul naţional de evaluare a stării de sănătate şi vaccinarea HPV împotriva cancerului de col uterin, noul ministru a spus că va analiza mai întâi oportunitatea şi eficienţa acestora.
"Vreau să vă spun ce vreau să schimb. Prioritatea zero a mandatului meu este o nouă politică a preţului la medicamente, este prioritatea zero, până la sfârşitul lui ianuarie. Nu vreau să mai văd cozi la farmacii, nu vreau să mai văd distribuitorii aici în sala de consiliul, nu vreau să mai văd farmaciştii plângându-se", a susţinut Bazac. Descentralizarea în etape, la toate nivelurile şi competiţia în finanţare sunt alte priorităţi ale noului ministru al Sănătăţii. "Vom introduce asigurări private şi complementare de sănătate. Vreau ca spitalele să se bată pentru finanţare", a mai spus Bazac.

×
Subiecte în articol: romania ministru sanatatii bazac