x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Cristoiu: "Ma iau drept tinta!"

Ion Cristoiu: "Ma iau drept tinta!"

de Veronica Micu    |    10 Iun 2004   •   00:00
Ion Cristoiu: "Ma iau drept tinta!"

OBSERVATOR

Ieri, la Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat sentinta finala in cazul jurnalistului Ion Cristoiu, obligandu-l sa-i plateasca 250 de milioane de lei lui Cristian Mititelu. Ieri, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat sentinta finala in cazul jurnalistului Ion Cristoiu. Acesta a fost actionat in judecata de Cristian Mititelu, la care Cristoiu a facut referire intr-un editorial, preluand argumentatia lui Sorin Rosca Stanescu pe subiectul respectiv. Instanta l-a obligat pe Cristoiu sa plateasca 250 de milioane de lei lui Mititelu, care a cuantificat in bani o pretinsa "suferinta morala".

  • Jurnalul National: Domnule Cristoiu, de unde a pornit povestea acestui proces?

    Ion Cristoiu: Pentru doua articole scrise in anul 2000, am fost dat in judecata de doua persoane. De Gabriela Adamesteanu si Cristian Mititelu. Amandoi au invocat pagube morale, nu calomnie. Adamesteanu a facut recurs si Curtea de Apel i-a respins acest recurs, confirmandu-se hotararea instantei de fond a Judecatoriei. Cu toate acestea, a mers pana la Curtea Suprema de Justitie, al carei complet format din trei judecatori, toti sub influenta fostului regim, in ianuarie 2001, a hotarat sa mareasca suma la 400 de milioane de lei. Este foarte important de precizat acest lucru. Eu, sa spunem, nu consider nedrept daca o instanta ajunge la concluzia ca cineva a fost pagubit moral printr-un articol de ziar. Gabriela Adamesteanu a castigat pana si la Curtea Suprema de Justitie 400 de milioane de lei pentru suferinta morala. A fost un adevarat taraboi. Pana la urma i-am platit, si asta gratie Jurnalului National, care a facut acea cheta. A urmat procesul lui Cristian Mititelu. La fond am fost condamnat la 250 de milioane. Astazi (n.r. - ieri) a fost pronuntarea la Curtea de Apel. Am facut recurs la Curtea de Apel, care a confirmat tot suma de 250 de milioane de lei, desi Sorin Rosca Stanescu a venit in instanta si a pledat in favoarea mea. Eu invocam acolo un articol de-al lui Stanescu despre Mititelu.

  • Credeti ca au fost niste interese la mijloc?

    Dupa scandalul enorm care s-a facut cu cele 400 de milioane, cand toata presa a spus ca este mult, sa confirmi aceeasi suma si nici macar sa n-o reduci, sa nu se foloseasca nici interventia lui Rosca Stanescu, care, de altfel, a confirmat ceea ce spuneam eu in articol, inseamna ca ma iau drept tinta. Nu stiu ce sa mai cred.

  • Credeti ca au fost implicatii politice?

    Eu nu-mi pot permite sa spun da sau nu, pentru ca sunt jurnalist. Eu pot doar sa constat ca sub actualul regim sunt omul care trebuie sa plateasca cel mai mult pentru scrisul sau, totusi. E o realitate obiectiva. Daca nu eram o tinta politica se reducea suma.

  • De ce nu v-ati adresat instantelor internationale?

    Este un proces civil. Nu este un proces cu statul. Asta este perfidia acestui proces. Nu este o calomnie, pentru ca n-am ce sa dovedesc. Este un proces in care celalalt a spus ca a suferit de 250 de milioane. Eu ce pot sa spun, ca nu a suferit? Eu nu ar trebui sa demonstrez in instanta ca este adevarat sau nu, pentru ca Sorin Rosca Stanescu a venit in instanta si a demonstrat. O sa ma imprumut si voi vedea ce voi face. Mai am de la voi ceva bani (n.r. - cheta organizata de Jurnalul National). Ma imprumut, gasesc eu o solutie. Eu trebuie sa platesc! Sper ca nu vor mai fi si altii care sa ma dea in judecata pentru ca am mai scris de atunci si vad ca este rentabil pentru unii. Pentru un rand si jumatate, judecatorul a considerat ca trebuie sa platesc aceasta suma. Este periculos, pentru ca exista deja precedentul. Iar la acest proces s-a si invocat. Singurul meu proiect mare este sa ma apuc sa strang banii ca sa platesc.
  • ×
    Subiecte în articol: observator milioane cristoiu