x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu explica "esecul" din Irak

Ion Iliescu explica "esecul" din Irak

17 Apr 2004   •   00:00

Presedintele Iliescu a vorbit pentru prima data in mod public despre un "esec" in Irak. La emisiunea "Starea natiunii" de la TVR, presedintele a explicat si motivul esecului: interventia in maniera "fixista, rigida".

Presedintele Iliescu a vorbit pentru prima data in mod public despre un „esec" in Irak. La emisiunea „Starea natiunii", de la TVR, difuzata joi seara, Iliescu a explicat si cauzele lui.

Interventia a fost intr-o "maniera fixista"

Arzatorul subiect al situatiei actuale din Irak a monopolizat mare parte din aceasta emisiune. La un moment dat, presedintele a evocat „esecul" din Irak, fapt remarcat inclusiv de agentia de presa franceza, France Presse, care titra ieri o depesa de la Bucuresti: „Presedintele Iliescu evoca esecul unei interventii «rigide» in Irak". „Cauza esecului din Irak este ca s-a incercat de o maniera, eu zic cam fixista, rigida" sa se schimbe lucrurile, a declarat presedintele, raspunzand astfel la o intrebare a moderatorului, care vorbea tocmai despre un „esec" in Irak.

Explicatii

Presedintele a adaugat si detalii la afirmatia de mai sus, explicand ca fortele aliate care au intervenit militar in Irak s-au mutumit doar cu a merge cu „drapelele desfasurate ale ideii de libertate", crezand ca lumea (poporul irakian - n.r.) o sa le primeasca cu bratele deschise si o sa le aplaude".

El a afirmat totodata ca „lucrurile ar fi trebuit gandite mai profund".

Sistem diferit de valori

Presedintele este de parere ca o alta sursa a esecului este demersul aliatilor vizand „extrapolarea unui anumit model" democratic intr-o tara care are „un sistem de valori diferit".

Militarii romani raman in Irak

Dar a precizat ca o eventuala retragere a fortelor coalitiei din Irak n-ar face nimic altceva decat sa provoace anarhie in aceasta tara. Iliescu a subliniat, in acest context, ca Romania nu intentioneaza sa retraga militarii romani trimisi in Irak, dar nici sa suplimenteze numarul acestora.


Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: observator irak