x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IPS Teofan, despre rana referendumului şi detoxifiere digitală

IPS Teofan, despre rana referendumului şi detoxifiere digitală

15 Oct 2018   •   08:14
IPS Teofan, despre rana referendumului şi detoxifiere digitală

Invalidarea referendumului pentru familia tradițională este o rană pentru biserică, a spus mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, la finalul slujbei de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Teofan a cerut iertare în numele bisericii celor care nu au mers la vot, pentru că, poate, oamenii BOR nu au fost suficient de convingători, iar aceștia ”au ascultat alte voci”. Teofan a adăugat că ”vom duce crucea cea grea a consecințelor care decurg din nevalidare”. 

”Sfintele moaște, mulțimea de pelerini care au vizitat Iașul în aceste zile, timpul frumos, slujba adâncă și frumoasă, sfințirea bisericii de ieri, mulțimea pelerinilor, entuziasm mult, bătrâni mulți, multe mame și mulți tați cu pruncii în brațe, parcă totul este ca un balsam, ca o adiere de seară peste rana și durerea pe care am avut-o cu o săptămână în urmă. Prezența dumneavostră este ca un balsam peste durere, tristețe și peste rană”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan. 

Peste zece mii de credincioşi au luat parte de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, alături de 22 ierarhi din ţară şi trei străinătate, 14 preoţi şi şase diaconi. La slujba liturgică a participat un sobor de trei ierarhi străini: IPS Ghiorghios, mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas (Grecia), IPS Nicolae de Plovdiv (Bulgaria), PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal (Siria)
 

”Celor care nu au fost la vot le cerem iertare noi, oamenii bisericii, că poate viața noastră, cuvântul nostru nu au fost atât de convingătoare, glasul nostru nu a fost atât de puternic și au ascultat alte voci. Dar acum vom duce și unii și altii crucea cea grea a consecințelor care decurg din nevalidarea referendumului închinat căsătoriei și familiei, vom duce împreună această cruce, nădăjduind că Dumnezeu ne va ajuta s-o purtăm, în pofida greutății”, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.  

Îndemn la asceză

La începutul ceremonialului religios, Teofan i-a îndemnat la „detoxifiere digitală” pe credincioşi. „Vă îndemn să vă închideţi sonorul telefoanelor şi să vă uitaţi mai puţin la ele în timpul slujbei. De asemenea, vă rog să încercaţi să filmaţi mai puţin. Găsiţi imagini mai bune şi mai clare pe Internet. Vă îndemn la puţină asceză şi detoxifiere digitală în timpul slujbei”, a spus Teofan. 

Spre deosebire de anii trecuţi, la slujba de Sfânta Parascheva din acest an nu s-a aflat niciun oficial de la Bucureşti. 
 

×
Subiecte în articol: mitropolitul teofan ips teofan