x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Irina Margareta Nistor, despre Szobi Cseh: Era carismatic, iubea toţi oamenii care făceau film, de la tehnicieni la regizori

Irina Margareta Nistor, despre Szobi Cseh: Era carismatic, iubea toţi oamenii care făceau film, de la tehnicieni la regizori

01 Aug 2014   •   10:56
Irina Margareta Nistor, despre Szobi Cseh: Era carismatic, iubea toţi oamenii care făceau film, de la tehnicieni la regizori

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat pentru Agerpres că actorul şi cascadorul Szobi Cseh, care a murit vineri la vârsta de 71 de ani, 'avea o foarte mare pasiune pentru film' şi iubea toţi oamenii din această industrie, 'de la tehnicieni până la regizori'.

'Era un personaj extrem de carismatic, care, pe lângă filme, pe care le iubea, a făcut şi foarte multe fapte bune', a adăugat criticul de film, subliniind faptul că actorul a fondat o şcoală pentru copiii defavorizaţi.

'Cred că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-a făcut', a adăugat Irina Margareta Nistor, care a ţinut să menţioneze magnetismul artistului: 'Te fura când vorbea'.

Szobi Cseh, unul din cei mai mari cascadori ai României, a murit vineri la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat la Institutul Clinic Fundeni.

Prima apariţie pe ecran a cascadorului Szobi Cseh a fost în anul 1970, în filmul 'Mihai Viteazul - Unirea', în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei româneşti: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ş.a., în filmul 'August în flăcări' (1973), în regia lui Dan Piţa şi Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.

La 5 mai 2010, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de preşedintele Traian Băsescu în noiembrie 2009.

×