x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Istoria codurilor secrete

Istoria codurilor secrete

01 Feb 2010   •   00:00
Istoria codurilor secrete

De la 1 februarie, Săptămâna Financiară şi Editura Litera vă provoacă să pătrundeţi în universul criptologiei şi al spărgătorilor de cifruri, prin intermediul "Istoriei codurilor secrete".



O lectură captivantă şi bine documentată, cartea lui Laurent Joffrin vă va purta de-a lungul istoriei, dezvăluindu-vă modul în care utilizarea 5529-112787-coperta_istoria_codurilor_secrete.jpgcodurilor secrete - produse fascinante ale inteligenţei umane - a decis uneori soarta războaielor sau a popoarelor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit modalităţi secrete de comunicare, de la cifrul lui Cezar - considerat primul cod secret din istorie - la scrisorile criptate ale Mariei Stuart şi până la Enigma, celebra maşină de criptat folosită de nemţi în cel de-al doilea război mondial.

Cum să comunici cu un aliat de departe, fără ca duşmanul să înţeleagă mesajul? Între creatorii de cifruri (criptografi) şi cei care vor să le spargă (criptanalişti), conflictul a început încă din Antichitate, pentru a se încheia în zilele noastre, când calculatorul i-a dat criptografului un avantaj definitiv, afirmă autorul cărţii.

×
Subiecte în articol: mass-media