x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Istoria României, batjocorită

Istoria României, batjocorită

de Gabi Golea    |    21 Apr 2010   •   00:00
Istoria României, batjocorită
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

"Noi, familia Cantacuzino, împreună cu familia Brâncoveanu, alături de care ne apărăm în justiţie drepturile istorice de proprietari, ne exprimăm public indignarea faţă de felul în care se trenează tranşarea litigiului prin care sunt revendicate proprietăţile (teren şi imobil) din Calea Victoriei 109".



Aşa începe scrisoarea deschisă a reprezentanţilor celor două familii adresată preşedintelui, premierului şi ministrului de Justiţie. O ultimă încercare, după zece ani de ilegalităţi şi tergiversări. Anul trecut, în decembrie 2009, Înalta Curte a trimis dosarul procesului cu RAAPPS şi SC Petrom SA spre rejudecare a doua oară, iar procedurile continuă să treneze. O istorie de scurtă durată care batjocoreşte o istorie îndelungată în care cele două familii au reprezentat adevărate "branduri" ale României, creatoare de veritabile valori. Promotorii originalului capitalism românesc au adus în faţă alte personaje cu alte interese, în cadrul cărora istoria ţării este o simplă monedă de schimb.

ÎN MREJELE RECHINILOR DIMOFTE-POPOVICIU
Clădirea, situată central, a reprezentat de la bun început o pradă importantă pentru rechinii imobiliari. În deplina sfidare a legilor, deşi făcea obiectul unui proces de revendicare, imobilul - compus din teren în suprafaţă de circa 1.207,18 mp şi construcţia aferentă - a fost tranzacţionat în mod ilegal de către trioul Hrebenciuc-Hidegcuti-Popa.

Astfel, a ajuns în proprietatea SC Petrom SA. Reprezentanţii companiei, se arată şi în scrisoarea deschisă a familiilor Cantacuzino şi Brâncoveanu, au încercat intimidarea familiilor moştenitoare prin anunţarea de tranzacţii imobiliare cu persoane cunoscute ca fiind implicate în reţelele de speculă imobiliară.

În motivarea cererii înaintate instanţelor, reclamanţii au prezentat acte şi documente originale - proprii sau din arhivele statului - expertize şi evaluări de specialitate prin care dovedesc calitatea lor de moştenitori legali, dreptul de proprietate indubitabil al familiilor lor asupra bunurilor solicitate să le fie restituite în natură şi modul ilegal în care acestea au fost trecute în patrimoniul statului de către regimul comunist şi, apoi, prin "cumpărare" ilegală, în patrimoniul SC Petrom SA.

În ciuda acestor dovezi clare, prin sentinţa nr. 1168/21.10.2005, Completul de judecată al Tribunalului Bucureşti Secţia a IV-a Civilă ajunge la concluzii contradictorii. Pe de o parte, este constatată "nulitatea absolută a formelor de trecere în proprietatea statului a imobilului", ceea ce implică în mod clar şi logic obligarea SC Petrom SA să restituie proprietarilor legali imobilul care face obiectul retrocedării.

Dar, surpriză, în aceeaşi sentinţă sunt respinse: "Capetele de cerere privind constatarea nulităţii absolute a formelor de trecere ale acestui imobil, din proprietatea RA APPS în cea a SC Petrom SA şi obligarea pârâţilor (adică a celor doi deţinători, fost şi actual, ilegali - n.n.) de a lăsa în deplină proprietate, liniştită şi netulburată posesie terenul şi clădirea sus-menţionate". Recursul la această decizie este în continuare în diverse stadii de soluţionare.

MOMENT PRIELNIC PENTRU SPECULATORII IMOBILIARI
O linişte care, de fapt, nu are darul decât de a le oferi speculatorilor imobiliari ocazia de a-şi continua netulburaţi tranzacţiile. Câteva date conturează direcţiile intereselor care se preocupă de situaţia acestui imobil. La data emiterii sentinţei, preşedinta Tribunalului Bucureşti a fost nimeni alta decât soţia lui Robert Neagoe, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Acesta a fost implicat în privatizarea dubioasă şi păguboasă pentru statul român a mai multor societăţi mari, printre care şi Petrom. De altfel, Robert Neagoe este şi pus sub acuzare pentru infracţiuni care aduc atingere securităţii naţionale.

Un alt element nu mai puţin important este următorul: În 2006, după preluarea a 51% din activele Petrom de către OMV, Petrom a semnat un precontract prin care vinde 16 imobile firmei bucureştene Practic - controlată de Zerlin Dimofte. Acesta este tatăl unuia dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliarelor din România, Radu Dimofte. Contra sumei de 30 de milioane de euro fără TVA, acesta din urmă a preluat 49% din active. Surse apropiate tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară au confirmat că printre clădirile vândute s-ar afla şi sediul Petrom de pe Calea Victoriei.

Unul dintre partenerii lui Dimofte este şi Gabriel Popoviciu, care controlează peste 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Poate nu întâmplător pentru povestea noastră, printre clădirile deţinute se numără şi clădirea de birouri situată în Dorobanţi 239, închiriată SC Petrom SA ca sediu central în Bucureşti. La umbra acestor afaceri înfloritoare, familiile Cantacuzino şi Brâncoveanu aşteaptă ca autorităţile române să respecte principiile democratice ale statului de drept şi democraţiei şi să urmeze un principiu sacrosant al oricărei economii capitaliste: dreptul la proprietate.

×
Subiecte în articol: observator