x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italienii lui Băsescu ignoră Comisia Nana

Italienii lui Băsescu ignoră Comisia Nana

11 Feb 2014   •   16:37
Italienii lui Băsescu ignoră Comisia Nana

Comisia Nana pare a fi intrat în impas după ce nici reprezentanţii italienilor de la Berfige SRL, firma de la care Ioana Băsescu a cumpărat “Ferma Preşedintelui”, nu s-au prezentat la audieri. “Avocata companiei, cea care s-a ocupat şi de contractele de vânzare şi cumpărare, respectiv a terenurilor agricole din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a transmis că această companie nu doreşte să fie implicată într-un astfel de subiect cu caracter politic”, a declarat senatoarea Gabriela Firea. Firea a spus că nu i se pare corect, normal şi legal ceea ce se întâmplă.

Rădulescu a dat tonul

Adrian Rădulescu, fostul consilier al preşedintelui Băsescu, a fost prima persoană care nu a răspuns invitaţiei Comisiei Nana, deşi a fost citat de trei ori. Rădulescu nu a răspuns la primele două invitaţii trimise pe vremea când încă mai era consilierul lui Băsescu. La cea de-a treia invitaţie, primită după ce a părasit Palatul Cotroceni, fostul consilier prezidenţial a răspuns printr-o scrisoare deschisă prin care a anunţat că nu se va prezenta la audieri.

Rădulescu a invocat faptul că este un simplu cetăţean iar din acestă postură nu este nevoit să se prezinte în faţa unei Comisii Parlamentare ci doar în faţa instanţelor de judecată. Fostul consilier prezidenţial le-a explicat chiar parlamentarilor cum ar trebui să îşi facă treaba: “controlul parlamentar nu poate funcţiona decât în raporturile constituţionale dintre Parlament, pe de o parte, şi Guvern şi celelalte organe ale administraţiei publice”. Faptul că a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada ianuarie 2010 - septembrie 2011 pare să îi fi scăpat din vedere lui Rădulescu.

Preşedintele Comisiei parlamentare, Eugen Nicolicea, a anunţat că îi va trimite o altă adresă fostului consilier prezidenţial Adrian Rădulescu pentru a se prezenta la audieri. “Până acum, atât reprezentanţii unor instituţii, cât şi persoane fizice s-au prezentat la comisie şi este un lucru neplăcut şi surprinzător faptul că domnia sa a refuzat. Îi vom face o nouă adresă, cu acele explicaţii care sunt cuprinse şi în comunicat. Reamintesc că dânsul a fost şi secretar de stat într-o perioadă supusă controlului comisiei, deci nu ca simplu cetăţean“, a declarat Nicolicea, preşedintele comisiei. Dacă Rădulescu nu se prezintă nici la aceste audieri, un agent procedural îi va înmâna acestuia un mandat.

“Dacă nu vine, conform articolului 8, alineatul 4 din Hotărârea Camerelor reunite privind înfiinţarea Comisiei de anchetă, evident, acolo se scrie că procedura de invitare şi de prezentare a martorilor - dânsul este martor - se aplică în mod corespunzător. Aceasta înseamnă că este vorba de procedura din Codul de procedură civilă. Aplicarea corespunzătoare înseamnă că un agent procedural se va duce şi va înmâna un mandat în cazul în care nu va dori să se prezinte în mod direct”, a spus deputatul PSD.

Tudoriţa Nicolae revine la Comisie
Programul comisiei de astăzi include discuţii cu Viorica Dragomir, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, agentul agricol Marian Dobre şi secretara primăriei Nana, Tudoriţa Nicolae. Dobre şi Nicolae au mai fost audiaţi în urmă cu câteva săptămâni şi au fost cei care au declarat că Adrian Rădulescu este cel care a înregistrat Ferma Preşedintelui în registrul Agricol de la Nana. 

×