x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jaf - Braconaj excesiv in Delta Dunarii

Jaf - Braconaj excesiv in Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    17 Mai 2006   •   00:00
Jaf - Braconaj excesiv in Delta Dunarii

Debitul istoric al Dunarii si inundatiile provocate de fluviu in judetul Tulcea au indreptat atentia autoritatilor din zona spre aceasta problema, neglijandu-se complet braconajul excesiv care se practica de la inceputul anului in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

De doua luni, de cand Dunarea face probleme autoritatilor din Tulcea, problema braconajului din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii aproape ca nu a mai fost adusa in discutie. Si asta in ciuda faptului ca in perioada ianuarie - martie 2006, autoritatile au capturat o cantitate mai mare de peste braconat decat in toata perioada 2002-2005. De cand cu inundatiile, braconierii au profitat si mai abitir de lipsa controlului, continuand sa dea tun dupa tun in Rezervatia Biosferei. In Delta s-au refacut rapid retelele de pescari ilegali si transportatori care recolteaza pestele si il trimit mai departe in restul tarii. Una dintre tintele braconierilor: pestele subdimensionat, asa-numitul puiet.

OCUPATI. Mai marii judetului, prinsi intre ajutorarea sinistratilor si vizitele prezidentiale, politistii de frontiera, ocupati mai mult sa salveze sinistratii si bunurile acestora - mediul perfect pentru braconieri. Plasele monofilament cu ochiuri mici si recoltele de puiet au fost la ordinea zilei. In plus, paza organizata de concesionari a fost anulata de actualii guvernanti, acestia pretextand cereri ale oficialilor europeni de la Bruxelles. Nici vorba despre afirmatiile autoritatilor centrale care sustineau senin ca pestele din balta va fi pazit chiar de pescarii din zona. Realitatea arata exact contrariul: pescarii bastinasi sunt cei mai mari braconieri. Perioada de prohibitie a inceput in Delta Dunarii in luna aprilie. Teoretic. Practic, lucrurile au stat cu totul altfel. Oricine a mers in primavara in Delta a putut cumpara peste chiar pe malul baltii fara nici cea mai mica problema. La pretul negociat cu pescarul, fara factura, fara filtrul cherhanalelor. La liber.

EXPLICATII. Controalele efectuate totusi de politistii de frontiera si de inspectorii piscicoli si cei ai Garzii de Mediu au confiscat cateva zeci de tone de kilograme de peste, destinat exclusiv pietei negre. Peste din toate speciile si, foarte grav, peste subdimensionat. Cei prinsi asupra faptului au oferit o motivatie cat se poate de ingenioasa: pestele capturat (tone intregi) provine din amenajarile piscicole, nu din apele naturale, deci putea fi recoltatat fara probleme!

POLITIA. Surse din cadrul Politiei si Politiei de Frontiera Tulcea vorbesc despre telefoane date de la Bucuresti pentru ca transporturile de peste din Delta sa nu fie oprite pe drumul catre destinatie. Afirmatia-soc este confirmata si de reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, socati de aploarea pe care a luat-o braconajul in Rezervatie. Informatia nu este noua, in luna aprilie seful Politiei de Frontiera Tulcea, Cristian Rogojanu, declarand in presa locala ca dupa ce masinile pleaca, anumite persoane de la Bucuresti suna pentru ca totul sa fie in regula.

SOLUTII. Haosul in Delta a inceput de anul trecut, cand resursa piscicola a fost trecuta in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), institutie subordonata Ministerului Agriculturii. In prezent, nu exista practic solutii pentru a diminua rata fara precedent a braconajului. Una dintre modalitatile propuse de ANPA pentru a proteja resursa piscicola este luata in ras de locuitorii Deltei: o scoala pentru pescari.

Daca nu au absolvit aceasta scoala, pescarii nu vor primi permise. Una din conditiile de participare la aceste cursuri va fi ca pescarii sa nu aiba dosare penale pentru braconaj. In viziunea sefilor ANPA, pescarii trebuie sa inteleaga ca acest lucru ii va proteja de persoane din restul tarii care ar vrea sa pescuiasca in Delta. Decizia autoritatilor este luata in ras de pescari, care nu vad in "scoala de pescari" decat o noua modalitate de a arunca pe fereastra cu banii publici.

CONTRA
Singurul care continua sa nege realitatea este Paul Cononov, seful Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, poreclit guvernatorul-gunoier. Acesta recunoaste ca exista braconaj in Delta, dar spune ca situatia nu este nici pe departe grava. Confruntat cu spectrul unor plangeri penale impotriva sa dupa ce i-a favorizat pe afaceristii tulceni membri ai Partidului National Liberal si acuzat tot mai vehement de la Bucuresti ca nu este specialist, Cononov citeaza dintr-un document intocmit de Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, care arata ca braconajul din Delta Dunarii nu a atins cote de alarma si ca pescuitul de peste fara permis si in perioada de prohibitie se situeaza la cotele din ultimii ani!
×
Subiecte în articol: observator dunării delta delta dunării