x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jaful armat - A fost arestat suspectul principal

Jaful armat - A fost arestat suspectul principal

de Libiu Mateescu    |    31 Ian 2009   •   00:00
Jaful armat - A fost arestat suspectul principal

Principalul suspect în cazul dublului asasinat, care a avut loc joi, la o casă de schimb valutar din Braşov, a fost prins.



Suspectul este un cetăţean moldovean, pe nume Serghei Gorbunov. El a fost arestat în 2004 pentru tentativă de omor. Gorbunov a mai încercat, în 2004, să jefuiască trei case de schimb valutar, două din Constanţa şi una din Braşov, având un mod de operare asemănător cu cel folosit în urmă cu două zile la Braşov.

Infractorul efectua o condamnare de 15 ani la penitenciarul din Craiova, dar a fost pus în libertate, pentru o perioadă de trei luni, pe data de 16 mai 2008, din motive medicale. Se pare că Gorbunov suferea de atacuri acute de glaucom. Gorbunov nu s-a întors însă în penitenciar, după cele trei luni de învoire, motiv pentru care era dat în urmărire generală şi internaţională.





După atacul cu armă de foc de joi seara de la casa de schimb Candy, traficul auto s-a reluat în mod normal pe principalul bulevard al Bra­şo­vului, 15 noiembrie. Ion Ciprian şi Gheorghe Lala, cel care a fugit după criminal, au plătit cu viaţa curajul de a se opune jafului armat.

A treia victimă, Răzvan Grasin, împuşcată în zona ochiului, se află în afară de orice pericol. IPJ Braşov a întocmit şi un portret robot al atacatorului, în baza descrierii furnizate de o femeie care se afla întâmplător pe strada Matei Basarab, în momentul în care fugarul a trecut chiar prin faţa ei, şi care a apucat să-l vadă destul de bine. Femeii îi este protejată identitatea de către criminaliştii braşoveni, care o consideră în acest moment martorul cheie al acestui caz.

FAMILII ÎNDURERATE
Ion Ciprian, victima de 34 de ani, împuşcată în cap de atacator, era chiar naşul fiului patronului caselor de schimb Candy şi a lăsat în urmă o fetiţă de aproape un an. El a încercat să ţină de geanta neagră, în care se aflau 400.000 de euro, chiar după ce a fost împuşcat în cap, bani pe care urma să-i depună în seiful casei de schimb de pe strada Mureşenilor, ca în fiecare seară. Fiind înarmat doar cu un pistol cu bile, nu a avut nici o şansă în faţa criminalului. Atacatorul a tras patru gloanţe în VW Polo al angajaţilor casei de schimb, a luat geanta, dar a abandonat-o după câteva zeci de metri. Casiera, Corina, a mai avut puterea, sub imperiul spaimei, să iasă din casa de schimb şi să strige după acesta, moment în care Gheorghe Lala, curajosul braşovean de 50 de ani, s-a luat după criminal cu mâinile goale, plătind cu viaţa temeritatea lui. Suspectul a tras trei-patru gloanţe în direcţia braşoveanului, unul dintre acestea nimerindu-l în inimă. A mai apucat să-i spună unei femei de la o alimentară din apropiere, care ieşise atrasă de ţipete "m-a împuşcat", după care a murit. Un cartuş tras de atacator în direcţia lui Lala a fost recuperat mult mai târziu din interiorul unui Chevrolet Captiva, parcat pe Matei Basarab. Purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi, a anunţat că "Gheorghe Lala este un exemplu de civism, iar IPJ Braşov va propune o modalitate de recompensare post-mortem a curajului de care a dat dovadă. Preşedintele Train Băsescu n-a aşteptat însă prea mult şi l-a decorat, ieri, post-mortem, pe Gheorghe Dumitru Lala, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Cealaltă victimă, Răzvan Grasin, de 38 de ani, s-a ales cu vătămarea gravă a unui ochi. El are doi băieţi gemeni, de 4-5 ani. În acest moment filtre ale poliţiei s-au instalat pe toate ieşirile din Braşov, chiar şi pe străzi adiacente, iar jandarmii care participă la căutări au fost dotaţi cu pistoale mitralieră AKM, cu muniţie de luptă.

MAFIA BULGARĂ?

Patronul caselor de schimb valutar Candy, Valentin Candidatu, a declarat că a avut recent dispute cu mafia bulgară a caselor de schimb valutar, de pe strada Republicii şi Mureşenilor, braşoveanul de 60 de ani fiind chiar ameninţat că o va păţi. Beneficiind de protecţie înaltă, bulgarii au ieşit cu faţa curată din toate controalele desfăşurate la casele lor de schimb. Şi mai interesant este faptul că aceştia au casele de schimb, nouă la număr, amplasate lângă sediul Parchetului Curţii de Apel şi cel al Parchetului Tribunalului Braşov, cea de pe Strada Republicii 47 fiind lipită chiar de cele două instituţii ale statului.



×
Subiecte în articol: observator brasov schimb