x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator JAFUL SECOLULUI. Cel puţin unul dintre tablourile furate din Olanda a fost ars

JAFUL SECOLULUI. Cel puţin unul dintre tablourile furate din Olanda a fost ars

29 Mai 2013   •   09:45
JAFUL SECOLULUI. Cel puţin unul dintre tablourile furate din Olanda a fost ars

Cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru, în urma expertizei cenuşii ridicate la percheziţii din locuinţa acesteia fiind găsite urme de la pictură, potrivit unor surse judiciare. Reprezentanţi ai Biroului de presă al DIICOT au declarat că cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru au fost trimise recent la experţi, iar instituţia nu a primit rezultatele.

Sursele citate au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că în urma expertizei făcute la laboratorul de specialitate al Muzeului Naţional de Artă s-au găsite urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, precum şi ţinte metalice.

Potrivit aceloraşi surse, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.

Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat pentru MEDIAFAX că instituţia nu a primit până la această dată rezultatele expertizei cerute recent de către procurorii care fac urmărirea penală în dosarul privind furtul tablourilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Neagu a precizat că probele au fost trimise laboratorului de specialitate din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României de mai puţin de o lună, iar expertiza nu avea cum să fie finalizată într-un timp atât de scurt.

Potrivit Gabrielei Neagu, informaţia potrivit căreia expertiza ar fi fost finalizată şi rezultatul ei indică faptul că cel puţin un tablou din cele furate din Olanda ar fi fost arse în România este falsă.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat luni, citând surse judiciare, că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus expertizarea, la un laborator de specialitate al Muzeului Naţional de Artă, a cenuşii ridicate în urma percheziţiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a afla dacă femeia a ars tablourile furate din Olanda.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT care se ocupă de acest caz au trimis cenuşa ridicată din soba mamei lui Radu Dogaru - unul dintre presupuşi hoţi ai tablourilor - la un laborator de expertiză în materie de pictură care funcţionează în cadrul Muzeului Naţional de Artă.

Procurorii au cerut experţilor în domeniu să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

Aceleaşi surse au precizat că Olanda va transmite procurorilor DIICOT, în curând, prin comisie rogatorie, documentaţia judiciar penală în cazul acestui furt de tablouri.

×