x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jaful secolului, pagubă de 18.000.000 de euro

Jaful secolului, pagubă de 18.000.000 de euro

de Adrian Mogos    |    14 Iul 2014   •   18:26
Jaful secolului, pagubă de 18.000.000 de euro
De unde vor plăti hoţii, care au furat mai multe tablouri de valoare de la un muzeu din Olanda, milioane de euro?

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat ieri pe Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare. Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a primit amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire. Procop, împreună cu Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi în 2013 pentru că ar fi furat de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam mai multe tablouri de valoare ale unor artişti de renume: Picasso, Matisse, Monet sau Gaugain.

Hoţi în noapte

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud. Picturile aparţineau unei fundaţii olandeze care fusese de acord pentru prima oară să ofere publicului şansa de a le admira. Picturile erau vizate de un grup de hoţi din care fac parte şi câţiva români şi au fost sustras lejer din muzeul olandez cu toate că erau păzite de sisteme sofisticate de alarmă. Poliţia din Rotterdam a ajuns la scurt timp de la declanşarea alarmei la muzeu, dar hoţii dispăruseră de mult cu operele de artă. Trei luni mai târziu, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cunoscuţi ai lumii interlope din Tulcea, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor pentru o perioadă de 29 de zile. Aceste arestări au dus la descoperirea, în parte, a traseului pe care l-au avut tablourile după ce au fost furate din muzeu. Procurorii DIICOT au spus judecătorilor că picturile urmau să fie arse atunci când hoţii au realizat că este aproape imposibil să le valorifice. Furtul a durat două minute, hoţii neavând cunoştinţe de artă pentru că la audieri unul a spus că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca de automobil Matiz, iar altul a scris în loc de Gauguin, Goghen.

Unde sunt tablourile?

Ulterior jafului s-a emis ipoteza că unele dintre tablouri au fost arse în casa mamei lui Radu Dogaru, Olga. În Olanda a fost arestată şi iubita lui Dogaru, Nataşa Timofei, în locuinţa căreia tablourile ar fi fost duse după furt, decupate şi scoase din rame pânzele furate. Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a fost acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. El ar fi vrut să vândă în România două dintre cele şapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Tranzacţia nu a mai avut loc întrucât expertul la care Condrat s-a dus şi-a dat seama de valoarea tablourilor. Unul dintre clienţii cărora Condrat a vrut să-i vândă tablourile era Constantin Dinescu, un personaj cunoscut în lumea comerţului de artă şi bijuterii din Bucureşti. Adrian Procop, unul dintre hoţii care au spart muzeul din Rotterdam, a fost prins de autorităţi în Marea Britanie. Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost deja condamnaţi la începutul anului definitiv la cinci ani şi patru luni, respectiv şase ani de închisoare cu executare.

Instanţa i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie, Radu şi Olga Dogaru să plăteasca 18,1 milioane de euro. Cum şi mai ales din ce bani vor plăti condamnaţii despăgubirile?

×
Subiecte în articol: jaful secolului