x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jandarmeria: Lideri ai galeriilor Dinamo şi Steaua, cauza violenţelor din Piaţa Universităţii

Jandarmeria: Lideri ai galeriilor Dinamo şi Steaua, cauza violenţelor din Piaţa Universităţii

15 Ian 2012   •   09:29
Jandarmeria: Lideri ai galeriilor Dinamo şi Steaua, cauza violenţelor din Piaţa Universităţii

Conducerea Jandarmeriei a anuntat duminica intr-o conferinta de presa ca regreta evenimentele de ieri in urma carora trei jandarmi au fost raniti, dintre care unul grav, internat inca la un spital de urgenta din Capitala. Toti au contuzii si lovituri la cap, fiind loviti cu obiecte contondente, bucati de pavaj.

Conducerea Jandarmeriei a facut apel la cetatenii care vor sa protesteze sa se exprime fara violenta si sa aiba un limbaj civilizat. Reprezentantii Jandarmeriei au anuntat ca in cazul in care se vor bloca iar drumuri, jandarmii vor interveni pentru a garanta dreptul la circulatie al celorlalti cetateni. Potrivit legislatiei, in cazul unor manifestari violente ordinul de interventie apartine prefectului sau primarului Capitalei.

Ei au prezentat o statistica a protestelor din acest weekend. Astfel, pe 13 ianuarie au avut loc manifestatii in 18 localitati din 17 judete la care au participat 2000-3000 de oameni, cifra fiind greu de cuantificat. La nivel national au fost mobilizati 900 de jandarmi si au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea legii privind adunarile publice.

Bacau a fost singura localitate unde manifestantii au cerut aprobare pentru miting si au primit, inclusiv pentru duminica.

Pe 14 ianuarie, la protestele din 24 de judete si din Bucuresti au participat 3000-4000 de cetateni, iar 1000 de jandarmi au actionat pentru asigurarea ordinii la miting. Au fost date 50 de sanctiuni - avertismente sau amenzi pentru tulburarea grava a ordinii publice.

Aurel Moise seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a precizat ca "din pacate, in Piata Universitatii si-au facut aparitia si niste grupuri compacte identificate ca fiind suporteri ai echipelor Dinamo si Steaua. Au fost identificati si cativa lideri de la Dinamo - Tararache Marius, Bischin Ioan Tinta Claudiu si un coordonator al galeriei Steaua - Denescu Alexandru Mihai".

Moise a precizat ca, odata cu aparitia acestor grupuri compacte, lucrurile au degenerat. "Aceste persoane au o anumita experienta in manifestari de pe stadioane de fotbal, cunoscandu-se ca avand si niste modalitati de actiune foarte clar stabilite, au reusit de nenumarate randuri sa blocheze piata. De fiecare data, jandarmii, fara a face uz de forta, prin intermediul negocierilor si in ultima instanta printr-un cordon compact, au reusit sa restabileasca circulatia", a mai precizat Aurel Moise.
El a mentionat ca foarte multi dintre manifestanti, cand au observat ca lucrurile au degenerat, au plecat.

In Capitala, Jandarmeria a anuntat ca 29 de manifestanti au fost dusi la Politie, iar 16 au fost sanctionati pentru tulburarea linistii si ordinii publice. Niciunul dintre ei nu a fost retinut.

×
Subiecte în articol: violente jandarmi proteste