x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Janos Szabo, campionul din ceruri!

Janos Szabo, campionul din ceruri!

de Sorin Anghel    |    27 Sep 2011   •   07:17
Janos Szabo, campionul din ceruri!

Lumea sporturilor de iarna, una obisnuita cu mult alb, este nevoita sa poarte doliu. Aseara, Janos Szabo, din Miercurea Ciuc, schior cunoscut in toata tara pentru atitudinea sa pozitiva pe care o afisa de fiecare data, a murit dupa ce masina pe care o conducea a fost lovita de un tren personal.

Tragedia s-a petrecut langa Miercurea Ciuc. Sportivul merge sa se intalneasca cu un prieten aflat la antrenament. Automobilul in care se afla Janos Szabo a fost tarat 250 de metri de catre locomotiva trenului. Trecerea peste calea ferata era semnalizata prin 'crucea lui Andrei'. Nu este primul accident care se petrece pe drumul ce merge la Jigodin. Conducatorii auto au cerut dupa fiecare tragedie ca trecerea peste calea ferata sa fie semnalizata acustic sI luminos, insa autoritatile nu au miscat un deget in acest sens.

De tot mai multe ori, viata este nedreapta cu cei care stiu sa rada sI au puterea sa culeaga zambete de la cei din jur. Janos Szabo ramane un tanar talentat, care si-a irosit calitatile din cauza sistemului. "Avea frustrarile lui, asa cum le au toti schiorii din Romania. Noi muncim, ajungem campioni nationali, dar nu intereseaza pe nimeni. Am lucrat impreuna, cu bune, cu rele, dar pot sa spun ca avea calitati extraordinare", spune Marin Olaru, antrenor la CSS Predeal. Cei doi s-au antrenat de multe ori in Austria.

Schiorul din Miercurea Ciuc s-a grabit sa plece intr-un loc unde ninge mereu, unde powder-ul nu dispare niciodata, intr-un loc unde il asteapta Ferencz Bonis, tehnicianul alaturi de care a lucrat foarte mult in perioada junioratului. La una dintre editiile Campionatului National de Schi Alpin de la Sinaia, Janos Szabo a povestit: 'Era in Austria cu domnul Bonis. Intr-o noapte a nins sI s-a pus mult powder. Am prins un moment sI am fugit sa ma dau dincolo de partie. Am declansat o avalansa, dar am scapat. Au venit salvatorii montani sI m-au recuperat. Trebuiau sa-mi dea sI amenda, dar m-au lasat in pace, au vazut ca sunt sportiv. Oricum, n-am scapat nepedepsit, ca m-a prins domnul Bonis si a avut grija sa imi dau seama de greseala pe care am facut-o'!

De cateva sezoane, ciucanul a trecut de la schi alpin la ski-cross, un sport foarte cunoscut in America de Nord. Idolul sau era Andra Nedelcu, cea care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de la Vancouver. 'Nu pot sa cred ca s-a intamplat o tragedie asa de mare. Am vorbit cu el de cateva ori sI era foarte hotarat. Imi pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat', este mesajul transmis de sportiva care locuieste in Vancouver.


×
Subiecte în articol: schi tragedie janos szabo vancouver