x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Joaca de-a consulul general in LA

Joaca de-a consulul general in LA

de Gabi Golea    |    20 Iun 2007   •   00:00
Joaca de-a consulul general in LA

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a propus pentru postul de ambasador al Romăniei in Statele Unite ale Americii un diplomat care nu s-a sfiit să-şi "cosmetizeze" CV-ul.

Curiozitatea te mănă să vezi cu cine ai de-a face, atunci cănd un ministru de Externe supune atenţiei prezidenţiale numele unui diplomat care ar urma să reprezinte ţara in faţa unei superputeri, cum e cazul SUA. Nu durează prea mult pănă să obţii detalii despre cariera domnului Iulian Buga, ambasadorul nostru in Olanda, intre timp rechemat. Pentru că, după cum se ştie, preşedintele Traian Băsescu a semnat la 12 martie decretul privind rechemarea domnului Buga din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Romăniei in Regatul Ţărilor de Jos (Olanda).

Un curriculum vitae detaliat al domnului Buga figurează pe site-ul Ministerului de Externe (MAE), iar un altul, la fel de detaliat, pe site-ul Ambasadei Romăniei la Haga. Cu diferenţa insă că in prezentarea de la MAE, in perioada 1997-1998, domnul Buga figurează drept "consul general g.i" la Consulatul General al Romăniei din Los Angeles, iar in cel de pe site-ul ambasadei drept "consul general" la acelaşi consulat, in aceeaşi perioadă.

MICA DIFERENŢĂ. Dar ce inseamnă "g.i"? Conform termenilor diplomatici, este vorba despre o perioadă de interimat in funcţie, persoana respectivă fiind "gerant interimar". Diferenţa dintre cele două funcţii este importantă, atăt timp căt, potrivit Convenţiei de la Viena privind relaţiile consulare, "statul de reşedinţă nu este obligat să acorde unui gerant interimar inlesnirile, privilegiile şi imunităţile de care şeful de post consular se bucură numai in baza unor condiţii pe care gerantul interimar nu le indeplineşte". Am rugat biroul de presă al MAE să lămurească detaliul biografic al domnului Buga, mai ales că postul pe care acesta l-a ocupat la Los Angeles trebuie să figureze in scriptele Direcţiei Consulare. Conform evidenţei MAE, "domnul Buga a indeplinit funcţia de gerant interimar la Consulatul General al Romăniei la Los Angeles in perioada 4.12.1997-14.07.1998". Conform ministerului, "gerantul interimar" este numit de ministrul Afacerilor Externe pentru a conduce, in lipsa consulului general, un consulat general.

×
Subiecte în articol: observator general