x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator John Horton Conway, profesor la Princeton, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Al. I. Cuza”

John Horton Conway, profesor la Princeton, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Al. I. Cuza”

de Cristinel C. Popa    |    24 Iun 2014   •   21:26
John Horton Conway, profesor la Princeton, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Al. I. Cuza”

În prezenţa unei asistenţe deosebite - studenţi străluciţi, profesori de marcă din ţară şi de peste hotare - unul din cei mai mari matematicieni ai lumii, John Horton Conway, profesor la Princeton University, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Ceremonia a avut loc în Aula Magna “Mihai Eminescu” şi a făcut parte din programul iniţiativă ieşean-bucureştean de înfiinţare a unui institut care să poarte numele marelui matematician Grigore C. Moisil - “The Opening Event of Grigore Moisil Institute for Computer Science and Applications”. “Treaba mea este să simplific lucrurile”, îi place să spună ilustrului matematician Conway, ca un splendid ecou al celebrei afirmaţii a lui Constantin Brâncuşi - “simplitatea este o complexitate rezolvată”. Cu doar câteva minute întâziere faţă de ora stabilită, profesorul american şi-a făcut apariţia într-un scaun cu rotile. A fost urcat la prezidiu de câţiva angajaţi ai universităţii. Alături de el, cei din comitetul de atribuire a preţiosului titlu ştiinţific: academician Viorel Barbu, academician Solomon Marcus, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul universităţii, şi profesorii Henri Luchian, Constantin Rusu şi alţi profesori de marcă. După ce au luat cuvântul cei din prezidiu şi a fost citit Laudatio la titlul de Doctor Honoris Causa, a luat cuvântul profesorul de la Princeton. “Cu atâta atenţie, mă simt ca o mare divă a muzicii”. Apoi a întrebat asistenţa cât timp îi oferă pentru o “scurtă” dizertaţie”. Printre glume şi lucruri serioare a început jocul cu cifrele. Scria cu un marker pe o foaie albă ce se proiecta pe ecran. A construit din cifre, jucându-se cu numere, turnuri şi piramide de autenticitate. Dar şi la propriu. După ce a povestit cum a fost întâmpinat în prima zi şi cum a fost prima seară la petrecere, cu femei frumoase, a delectat asistenţa cu  noţiuni de algebră şi probabilităţi. În primul rând aplauda ataşatul britanic în România, ce îl poza cu telefonul mobil cu aviditate. La sfârşit, storşi de complexitatea celor expuse şi, mai ales, de timpul scurs - circa două ore, unii dintre participanţii la eveniment s-au pozat pe hol cu Conway ciocnind pahare de şampanie. Nimeni nu a uitat numărul lor.   

Un mare matematician al lumii, profesor la Princeton
Iată şi prezentarea facută profesorului de la Princeton. “John Horton Conway s-a născut pe 26 decembrie 1937, la Liverpool. A fost pasionat de matematica încă de la o vârstă foarte fragedă, iar mama sa a povestit că John enumera puterile lui doi când avea patru ani. Întrebat la liceu “Ce vrei să fii când vei fi mare”, Conway a răspuns: “Profesor de matematică la Cambridge”. Ceea ce s-a şi întâmplat. A realizat acest lucru la vârsta de 27 de ani. În 1962, John Conway obţine titlul de doctor şi începe să predea matematica la Universitatea Cambridge. Devine profesor în anul 1975 şi preia catedra John von Neumann Chair of Mathematics la Universitatea Princeton în anul 1987. Dintre cele mai cunoscute contribuţii ştiinţifice ale profesorului Conway, le menţionăm pe cele din teoria grupurilor, teoria nodurilor, teoria jocurilor combinatoriale şi fizică teoretică. Ca apreciere pentru aportul său în domeniul matematicii, John Conway Horton este laureatul unora dintre cele mai prestigioase premii în matematică. În 1971, Conway primeşte Premiul Berwick oferit de Societatea de Ştiinţe Matematice din Londra. Zece ani mai târziu, este ales membru al Royal Society of London (Societatea Regală din Londra). În 1978, John Conway devine primul laureat al Premiului Pólya, acordat “în semn de recunoaştere a creativităţii, expunerii imaginative şi contribuţiei distinse în domeniul matematicii”. Premiul Nemmers, stabilit în anul 1994 de către Universitatea Northwestern pentru domenii în care nu se atribuie Premiul Nobel, îi este acordat profesorului Conway în anul 1998 pentru rezultatele sale ştiinţifice. În anul 2001, John Conway este distins cu Premiul Joseph Priestley, oferit de Dickinson College, “pentru excepţionalele contribuţii în domeniul matematicii aplicate şi computaţionale”.

×