x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătoarea penală

Judecătoarea penală

de Adriana Oprea-Popescu    |    20 Ian 2010   •   00:00
Judecătoarea penală
Sursa foto: /JURNALUL FOTO

O judecătoare sfidează legea. După ce a încălcat-o, comiţând mai multe infracţiuni şi punându-i pe alţii să mintă pentru ea, Marioara Dumitru a dat flit organelor de anchetă, în faţa cărora nu s-a prezentat niciodată, pentru că medicii i-ar fi interzis "eforturile fizice mari" şi statul în picioare.

Ani de zile, amârâţii i s-au adresat în sala de judecată a Curţii de Apel Piteşti folosind uzualul "onorată instanţă". Astăzi, Marioara Dumitru e doar o penibilă inculpată care nu-şi recunoaşte faptele, tratând cu dispreţ organele de anchetă. E acuzată de "fals în declaraţii", "complicitate la fals intelectual", "fals în înscrisuri sub semnătură privată","uz de fals" şi "înşelăciune". Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General a finalizat rechizitoriul, trimiţând-o pe judecătoare în faţa... instanţei.


COACEREA SCENARIULUI
De ce se face vinovată Marioara? În aprilie 2008, judecătoarea, aflată la volanul maşinii personale, un Peugeot 206, a intrat în coliziune pe DN7, dinspre Piteşti spre Bascov, cu o autoutilitară. Aripa dreaptă a Peugeotului a fost avariată. Judecătoarea şi şoferul celeilalte maşini au mers la Poliţia Bascov pentru întocmirea actelor constatoare. Pentru că nu acordase prioritate autoutilitarei, Marioara risca amendă şi suspendarea pemisului pentru 60 de zile. Însă poliţistul (Grigore Mihai) şi judecătoarea au decis că există şi-un alt mod de rezolvare a situaţiei... Şi, cum Peugeot-ul nu era asigurat CASCO, au căutat o soluţie pentru remedierea avariilor, fără ca proprietara lui să suporte consecinţele juridice şi contravaloarea lucrărilor (deh, salariu de bugetar...). La o săptămână după accident, judecătoarea a mers cu Stancu Gheorghe, primar în Bascov şi o mai veche cunoştinţă de-a ei, la postul de poliţie din comună. În prezenţa şefului de post a relatat adevărul, încercând să-l nuanţeze şi aşteptând soluţii de la cei din jur. Poliţistul, care cunoştea situaţia, a propus "poate a găsit-o lovită", iar primarul din Bascov găsirea unuia care să-şi asume culpa. O dată depistat fraierul, s-a pus la punct scenariul: "Peugeot"-ul a fost lovit în curtea primăriei de o maşină de gunoi care a dat cu spatele.

În aceeaşi zi au fost întocmite alte acte de constatare a accidentului, iar fraierul găsit de primar a fost sancţionat de poliţistul Grigore Mihai. A doua zi, judecătoarea a mers la o firmă de asigurări care a achitat contravaloarea reparaţiilor maşinii: 1.333,69 RON.


PROBLEME CU COLOANA VERTEBRALĂ

Ghinionul judecătoarei: în acea perioadă, DNA instrumenta dosarul permiselor auto din Argeş şi toată discuţia din postul de poliţie Bascov, dintre Marioara şi ceilalţi "regizori de platou", a fost înregistrată audio - video, în baza unui mandat emis în acel dosar. Cum noul matrapazlâc nu avea legătură cu scandalul permiselor, cauza a fost disjunsă spre soluţionare Parchetului General, iar în decembrie 2008 a început urmărirea penală.

După ce li s-a adus la cunoştinţă procesul-verbal de redare a convorbirii interceptate, cei implicaţi au început să dea din colţ în colţ. Judecătoarea a încercat chiar să explice că e vorba de două accidente (cel de pe DN7 şi altul în curtea primăriei), propunând spre audiere trei martori. Cum declaraţiile lor nu stăteau în picioare, anchetatorii au vrut să-i testeze la poligraf. Toţi trei au refuzat.

De atunci şi până acum, judecătoarea a încercat, prin toate tertipurile pe care (prea bine) le ştia, să îngreuneze soluţionarea dosarului. A schimbat şase avocaţi (unul dintre apărătorii doamnei "onorată instanţă" a cerut chiar, la un moment dat, "refacerea procesului-verbal de redare a înregistrării audio în mediu ambiental"...), a cerut expertize şi nu s-a prezentat niciodată, convocată fiind, în faţa organelor de anchetă.

În perioada februarie - aprilie 2009, de pildă, a fost citată de 8 ori la Parchet. N-a venit, însă a depus diverse acte medicale care să-i justifice absenţa. Pe 5 mai 2009, mandatul de aducere a ei nu a fost pus în aplicare, pentru că judecătoarea era internată la Spitalul Militar Piteşti, Secţia Neurologie. Din actele medicale ataşate la dosar rezultă că suferea de "afecţiuni ale coloanei vertebrale". Invocând starea de sănătate, în aceeaşi perioadă Marioara Dumitru a cerut suspendarea urmăririi penale. Cererea i-a fost respinsă, iar ea a făcut plângere. În august 2009 a fost din nou convocată la Parchetul General, însă avocatul de atunci i-a motivat absenţa spunând că se operează în străinătate. Crezând-o pe cuvânt că e bolnavă, anchetatorii s-au oferit să vină ei la Piteşti pentru audiere şi efectuarea oricăror alte acte de urmărire penală. Marioara a declinat oferta, susţinând că "nu doreşte ca imaginea ei publică să fie afectată în cadrul comunităţii din care face parte". Apoi, a cerut din nou suspendarea urmăririi penale şi din nou i-a fost refuzată. Nici în lunile următoare n-a dorit să se întâlnească cu anchetatorii, aducând documente medicale în care-i era recomandat să evite "eforturile fizice mari şi ortostatismul (n.r - statul în picioare) prelungit".

Nu i-a fost prezentat materialul de urmărire penală, deoarece, aşa cum motivează chiar ea într-un fax trimis Parchetului, acest fapt "reprezintă un drept, iar nu o obligaţie a învinuitului". Nu a recunoscut niciodată faptele pe care este acuzată că le-a comis.


ACUZAŢII
Pe 19 ianuarie a.c., Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General a finalizat rechizitoriul în acest caz. Pe lângă judecătoarea Marioara Dumitru au fost trimişi în judecată agentul de poliţie Grigore Mihai (pentru "fals intelectual", "complicitate la uz de fals", "complicitate la înşelăciune"), Stancu Gheorghe, primar în Bascov ("instigare la fals intelectual", "instigare la fals în declaraţii" şi "complicitate la înşelăciune"), şi Mihalache Ion (şoferul de la Primăria Bascov, care şi-a asumat falsul accident, pentru: "Fals în declaraţii" şi "complicitate la înşelăciune").

Ivan Alexandru, viceprimarul din Bascov (care a ajutat la găsirea "fraierului"), şi Diculescu Lucreţia (martoră la discuţia despre muşamalizarea accidentului, care nu-şi mai aminteşte nimic din acea zi) sunt cercetaţi acum pentru mărturie mincinoasă.

Astăzi, Marioara Dumitru se bucură în linişte de drepturile băneşti cuvenite, în urma prestigioasei cariere de magistrat pe care a încheiat-o apoteotic. Dosarul în care e inculpată va fi judecat la Tribunalul Brăila.

0-111835-marioara.jpg
CINE S-A CALICIT LA O ARIPĂ DE MAŞINĂ...

Marioara Dumitru (foto) are 57 de ani şi deţine împreună cu soţul ei (fost cadru al ministerului de Interne) 5 (cinci) terenuri, în suprafaţă totală de 8.000 de metri pătraţi, două case (una-n Bascov, alta în Piteşti) un apartament de 84 metri pătraţi şi un "Peugeot" (cel implicat în accident având, ironic, numărul de înmatriculare - AG - XX ­ LEX). Conform ultimei declaraţii de avere (datată 25 februarie 2009), Marioara are un credit de 100.000 de euro, scadent în 2022.

Judecătoarea a fost cercetată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (dosar 9/J/2009), însă nu a primit nici o sancţiune. Cum a scăpat basma curată? Simplu: vreme de un an, magistratul nu s-a prezentat la nici una dintre şedinţele CSM, folosindu-se de aceleaşi tertipuri: "Motive medicale". Acţiunea Consiliului a rămas fără obiect în octombrie 2009, când judecătoarea s-a pensionat, la cerere.

A făcut acest pas şi pentru că ştia că, astfel, dosarul va ieşi de sub competenţa Parchetului General şi va intra sub cea a Parchetului de lângă Tribunalul Argeş. Numai că Procurorul General al României a emis, în noiembrie 2009, o rezoluţie prin care dosarul s-a întors la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a PÎCCJ pentru finalizare.

×
Subiecte în articol: observator