x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorii CCR au decis: Eutanasierea câinilor, neconstituţională

Judecătorii CCR au decis: Eutanasierea câinilor, neconstituţională

11 Ian 2012   •   06:05
Judecătorii CCR au decis: Eutanasierea câinilor, neconstituţională

Bucurie mare pentru iubitorii de animale. Magistratii Curtii Constitutionale au decis ca legea care prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia este neconstitutionala. Curtea Constitutionala a decis ca art. 6 si 8 din lege incalca Constitutia. Decizia este definitiva.

Peste 120 de deputati ai Opozitiei au sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legii cainilor fara stapan, la initiativa mai multor ONG-uri.

Decizia luata astazi nu inseamna ca animalele vor scapa definitiv de la eutanasiere. Legea se va intoarce acum in Parlament, urmand sa se mai discute pe marginea la Senat si, apoi, la Camera Deputatilor. Abia apoi legea se va mai intoarce la Curte pentru promulgare.

In urma deciziei judecatorilor, peste 100 de membri ai organizatiilor de animale, dar si simpli iubitori de animale s-au strans in Parcul Izvor si sunt fericiti pentru ca au castigat o prima batalie in cazul eutanasierii cainilor vagabonzi.


Sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificare si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor comunitari a fost facuta in 25 noiembrie, de catre 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL. Potrivit sesizarii, prevederile Legii incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

De asemenea, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, pentru ca aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.

"Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional", potrivit sesizarii.

Dupa mai multe amanari, Camera Deputatilor a adoptat pe 22 noiembrie legea privind gestionarea cainilor fara stapan cu 168 de voturi pentru, 111 impotriva si 14 abtineri, dand astfel unda verde eutanasierii maidanezilor.

Proiectul de lege prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. De asemenea, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Capitalei, au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini. Cainii vor fi cazati timp de 30 de zile in adaposturile infiintate de consilii, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

"In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective", se arata in proiect. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local. In cazul cainilor nerevendicati se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilite de Consiliul Local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea, proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni. Proiectul de lege mai stipuleaza ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare. Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. (V.M.)

×