x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disperarea DNA. Judecătorul din Telepatia – “teleportat” de DNA din instanţă şi arestat în ziua procesului

Disperarea DNA. Judecătorul din Telepatia – “teleportat” de DNA din instanţă şi arestat în ziua procesului

de Dan Constantin    |    Petru Zoltan    |    29 Apr 2014   •   09:43
Disperarea DNA. Judecătorul din Telepatia – “teleportat” de DNA din instanţă şi arestat în ziua procesului
Sursa foto: Silviu Matei/Mediafax Foto

Acţiune fără precedent în Justiţia românească şi europeană: un magistrat este ridicat de procurorii DNA din sediul Curţii de Apel, exact când se pregătea să înceapă şedinţa de judecată. Procesul “Telepatia”, în care ţinta este Dan Voiculescu, într-un dosar instrumentat tot de DNA, se amână.
Judecătorul Stan Mustaţă (foto), magistrat cu o carieră fără “fisură” de 20 de ani, devine şi el victimă a DNA, care îl suspectează acum de luare de mită şi constituire de grup infracţional. CSM, care se afla în şedinţă programată, acordă rapid avizul de arestare a judecătorului Mustaţă. El a devenit “indezirabil” pentru “Telepatia” atunci când şi-a cerut recuzarea din proces. Asta a însemnat deja, pentru DNA, un fel de “fugă de la locul accidentului”, şi
mecanismul infernal de pedepsire a fost pus în mişcare. Astfel sunt vizaţi şi intimidaţi alţi magistraţi “dizidenţi”.
Statul poliţienesc, condus de DNA sub “reformatorul” Băsescu Traian, nu admite ca judecătorii să contrazică rechizitoriile. Dacă o fac, sunt băgaţi în malaxorul anchetelor DNA şi supuşi supravegherii informative totale. Dan Voiculescu a cerut, prin avocat, anchetarea de către Parchetul General a acestei stări de lucruri inadmisibile, cu efect demolator pentru Justiţie, statul de drept şi democraţie. Disperarea sfârşitului de epocă Băsescu naşte monştri ascunşi sub robele magistraţilor!

Cu noaptea în cap, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dat năvală peste judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, care urma să judece în cursul zilei de ieri dosarul “Telepatia”. În momentul descinderii, pe la 8 dimineaţa, judecătorul Mustaţă de la Curtea de Apel se pregătea să ajungă la instanţă. Dar a fost luat pe sus, şi dus în sediul DNA pentru a fi audiat.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Stan Mustaţă şi alte cinci persoane, între care şi un grefier tot de la CAB. “În perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele şase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale”, se menţionează în comunicatul emis de DNA.
Ulterior a fost emis un nou comunicat din care rezultă că cele şase persoane care făceau parte din grupul organizat sunt de fapt doar patru: judecătorul Stan Mustaţă, grefierul Marian Ciurea, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

“Mi-e teamă că voi fi arestat”
Dar judecătorul Stan Mustaţă a declarat marţi, după ieşirea de la audieri, că procurorii l-au pus sub învinuire pentru că un prieten de-al său s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul “Telepatia”. Totodată, acesta a mai precizat că probele anchetatorilor nu sunt concludente şi nici suficiente pentru formularea unor acuzaţii. Mai mult, se pare că la dosar există câteva înregistră ri ambientale făcute în biroul lui “Boraci Ion”, prieten cu judecătorul. Cu toate acestea, judecătorul speriat de anchetatori a declarat: “Mie teamă că voi fi arestat”.
Legat de dosarul cu Dinel Staicu, judecătorul Mustaţă a spus că nu există vreo legătură între cazul său şi cel al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache. Despre acest caz, Mustaţă a precizat că nu putea interveni sub nici o formă, din cauza legii, dar şi din cauza softului de calculator, care realiza repartizarea aleatorie a cauzelor, pentru că programul în sine este strict şi orice modificare făcută se poate vedea în sistemul IT.
Magistratul Stan Mustaţă trebuia să judece, marţi, împreună cu un alt judecător apelurile formulate de Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane în dosarul “Telepatia”. La termenul din 8 aprilie, judecătorul Mustaţă a formulat o cerere de abţinere, motivându-şi decizia în urma unor materiale de presă “neadevărate” în care se relata despre presupuse interese ale sale în dosar. Cererea de abţinere a fost făcută pentru a se elimina orice dubii sau suspiciuni. Dar cererea i-a fost respinsă.

Reţinut cu acordul CSM
Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul pentru reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Stan Mustaţă, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În jurul orelor 18:00, judecătorul Stan Mustaţă a revenit la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi încătuşat. Acesta a reafirmat că nu a cerut niciodată bani pentru a soluţiona favorabil dosare. Alături de el a mai fost reţinută şi grefiera Mariana Curea. Cei doi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

AMR: Raţionamentul judecătorului, supus legii, nu procurorului
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Gabriela Baltag, a vorbit, în ediţia de luni seară a emisiunii “Sinteza zilei” de la Antena 3, despre presiunile la care sunt supuşi judecătorii pentru hotărârile luate. “Raţionamentul judecătorului este supus legii şi conştiinţei sale, nicidecum colegilor procurori”, a declarat preşedintele AMR. Realizatorul emisiunii, Mihai Gâdea, a prezentat în emisiune un articol publicat de Lumea Justiţiei în care se vorbeşte despre luarea de atitudine a judecătorilor din România faţă de practicile procurorilor DNA care deschid dosare penale împotriva magistraţilor, pentru soluţiile şi hotărârile adoptate, încălcând în mod grosolan independenţa acestora. “Noi am avut semnale de acum câţiva ani că s-au întâmplat astfel de practici. Am crezut că ele au fost izolate sau s-au pierdut, dar observăm din demersurile colegilor noştri că nu este aşa”, a declarat preşedinta AMR, la Antena 3.

×