x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jumătate dintre congresmenii americani sunt milionari! Vezi ce avere au cei mai bogaţi senatori şi deputaţi din SUA

Jumătate dintre congresmenii americani sunt milionari! Vezi ce avere au cei mai bogaţi senatori şi deputaţi din SUA

30 Iun 2011   •   12:28
Jumătate dintre congresmenii americani sunt milionari! Vezi ce avere au cei mai bogaţi senatori şi deputaţi din SUA

Congresul Statelor Unite seamana cu un club al multimilionarilor. 245 dintre alesii americani au averi de peste un milion de dolari. In aceasta situatie se afla 66 la suta dintre senatori si 41 la suta dintre deputati, anunta postul de televiziune CBS, citand un studiu al Centrului pentru Politici Responsabile din Washington.

In timp ce America se adanceste in criza, somajul fiind la cote nemaiintalnite, iar venitul mediu in continua scadere, averile parlamentarilor americani se ingroasa vazand cu ochii. Spre deosebire de parlamentarii romani, omologii lor din Washington nu sunt obligati sa isi publice declaratiile de avere online. Declaratiile sunt publice, dar se elibereaza doar la cerere, in scris.

Averea medie a noilor membri ai Congresului, alesi in 2010, este de 4 milioane de dolari, in cazul senatorilor, respectiv o jumatate de milion de dolari, la deputati. Este usor de inteles de ce congresmenii sunt secretosi in privinta propriilor averi.

Explicatiile acestei situatii sunt mai multe.

In primul rand, este limpede ca nu ai nicio sansa de a ajunge in Congresul SUA daca esti 'sarac si cinstit'. Campania electorala a unui senator, costa, in medie, peste 8 milioane de dolari SUA! In 1990, o campanie costa 2,5 milioane de dolari, iar 10 ani mai tarziu, 5,8 milioane de dolari. E mai ieftin sa devii deputat: 1,16 milioane de dolari acum, fata de 320.000 de dolari in 1990 si 700.000 de dolari in 2000. Este limpede ca, in aceste conditii, partidele prefera sa promoveze candidatii care isi pot sustine campaniile prin propriile resurse. (Aceste cifre nici nu se compara cu cele din campaniile prezidentiale. Barack Obama a strans donatii de peste 450 de milioane de dolari pentru campania din 2008, mai mult decat dublul strans de contracandidatul John McCain).

Un alt motiv este faptul ca, odata alesi, congresmenii au multiple posibilitati de a-si rotunji averile – si nu din salariu, care este relativ modest: 174.000 de dolari anual sau 14.500 de dolari pe luna. Pe langa activitatile de lobby in afara legii, care sunt dificil, daca nu imposibil de monitorizat, congresmenii au acces la multe informatii confidentiale, pe care le pot exploata in propriul beneficiu. De pilda, pot afla, inaintea muritorilor de rand, cand lege care favorizeaza o anume companie va fi adoptata, astfel ca pot cumpara actiuni ale companiei respective si le pot ulterior (dupa o saptamana sau o luna) revinde, in profit. Statisticile arata ca portofoliile de actiuni detinute de senatori si deputati sunt sensibil mai mari decat cele detinute de media investitorilor.

Pe de alta parte, ca si in Romania, se intampla ca sotiile si rudele senatorilor si deputatilor americani sa fie angajate in pozitii gras platite la companii care beneficiaza de suportul legiuitorilor in Congres.

Top 3 bogati din congresul SUA

55 de congresmeni au averi de peste 10 milioane de dolari. Cei mai avuti sunt Darrell Issa (deputat republican de California), cu peste 303.5 milioane de dolari, urmat de Jane Harman (deputat democrat de California), cu 293.4 milioane si de senatorul democart John Kerry, cu 238.8 milioane.

Aceste averi nu includ locuintele alesilor.

×