x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalistii rapitI - Ohanesian a refuzat proba ADN

Jurnalistii rapitI - Ohanesian a refuzat proba ADN

de Gabriela Mladin    |    29 Dec 2005   •   00:00
Jurnalistii rapitI - Ohanesian a refuzat proba ADN

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak, se declara in continuare nemultumit de modul in care se desfasoara ancheta.
Mai mult de atat, el a refuzat sa colaboreze cu procurorii care se ocupa de caz in momentul in care i s-a solicitat, la initiativa FBI, proba de saliva pentru testul AND. Ziaristul de la Romania Libera explica refuzul prin faptul ca nu a fost informat de procurori despre motivul acestei solicitari. "Mi se parea normal sa aflu motivul pentru care doresc sa-mi recolteze o proba din saliva. Nimeni nu mi-a motivat aceasta solicitare", a declarat Ohanesian.

In ceea ce priveste ancheta, jurnalistul afirma ca aceasta este finalizata doar in cazul primei locatii in care au fost detinuti. Si-a dat seama de acest lucru in momentul in care a fost chemat de procurori pentru a-i prezenta cateva fotografii, in speranta ca ar putea identifica persoanele despre care se crede ca ar face parte din grupul de rapitori. Ovidiu mai spune ca procurorii au fost foarte superficiali si au gasit o alta pista decat cea pe care el a descoperit-o in propria-i ancheta. Ohanesian a afirmat ca rezultatele propriei investigatii vor fi date in curand publicitatii. Doar martor. Un alt aspect care-l nemultumeste pe jurnalist este acela ca in proces a fost citat ca martor si nu ca victima. "N-am inteles acest lucru. M-a nemultumit acest aspect, de parca eu am asistat la propria-mi rapire", a declarat jurnalistul, care a solicitat restituirea dosarului la Parchet, pentru ca anchetatorii sa-l completeze si sa-l corecteze. Jurnalistul a petrecut Craciunul cu prietenii din Gorj si doreste ca si Anul Nou sa-l prinda tot in compania lor.

DE LA FBI
Ohanesian a aflat ca proba de saliva a fost solicitata de FBI si ca si celorlalti colegi rapiti in Irak li s-a cerut acest lucru. "Sunt de acord sa dau aceasta proba, dar doresc doar sa mi se explice motivul. Nu doresc sa creez probleme in ancheta, dar cred ca am acest drept", a spus jurnalistul. Procurorii care ancheteaza cazul au confirmat ca lui Ohanesian i s-a solicitat aceasta proba. Ei au mai precizat ca celorlalti doi ziaristi rapiti, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, ambii de la Prima TV, li s-a recoltat proba ceruta de FBI.
MUNAF
Mohammad Munaf - judecat in lipsa pentru rapirea jurnalistilor - nu va fi extradat autoritatilor romane, Inalta Curte de Casatie si Justitie respin-gand contestatia procurorului general al Romaniei in acest caz. Astfel, instanta suprema admite ordinul ministrului Justitiei prin care s-a decis ca cererea de extradare a lui Munaf - detinut intr-o baza americana in Irak - sa nu fie transmisa SUA, intrucat nu ar fi intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a fi predat acuzatul.

×
Subiecte în articol: observator ohanesian proba