x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnaliştii străini au dat “send” la ştire imediat după votul suspendării

Jurnaliştii străini au dat “send” la ştire imediat după votul suspendării

de Istvan Deak    |    07 Iul 2012   •   13:42
Jurnaliştii străini au dat “send” la ştire imediat după votul suspendării

N-a durat mult, doar cateva minute, pret de corectat eventualele greseli de dactilografiere si de verificat cifrele votului din Parlamentul Romaniei privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, si presa straina a si dat “send' informatiei.

Printre primele portaluri care au postat informatia privind cele 256 de voturi in favoarea suspendarii lui Basescu inregistrate in Parlamentul Romaniei este nol.hu (al cotidianului Nepszabadsag), din Ungaria:'Presedintele Romaniei a fost suspendat. Soarta sa va fi decisa in urma unui referendum. Senatorii si deputatii de la Bucuresti au votat in favoarea inlaturarii lui Traian Basescu. La 29 iulie romanii vor decide in cadrul unui referendum daca il mai vor presedinte pe Basescu'.

ãtirile agentiilor de presa in general, AFP, Associated Press, Reuters, DPA, APA si MTI au fost cele care au pornit spre cititori primele, fiind ulterior preluate de publicatii, posturi de radio si de televiziune, site-uri de stiri, cu mentiunea ca unele dintre publicatiile importante din Europa au pregatit comentarii si chiar editoriale la relativ putine minute dupa anuntul de la Bucuresti.

Agentia de presa France Presse a anuntat ca “Parlamentul voteaza pentru destituirea presedintelui Basescu', adaugand ca “mult timp omul politic cel mai popular din tara, dar cu o cota de incredere care s-a prabusit de la adoptarea, in 2010, unei cure de austeritate draconice, Basescu este nevoit acum sa recucereasca sustinerea romanilor inaintea referendumului de la sfarsitul lui iulie referitor la destituirea sa'. AFP remarca faptul ca vineri seara, “cateva zeci de manifestanti reuniti in Piata Universitatii din Bucuresti au intampinat cu strigate de bucurie anuntul rezultatului votului din Parlament contra lui Basescu'.

“Parlamentarii romani l-au suspendat din functie cu majoritate de voturi pe presedintele tarii', scria si Washington Post. Intre motivele suspendarii, ziarul mentioneaza depasirea de catre Traian Basescu a atributiilor sale in calitate de presedinte si interventii in activitatea Guvernului si in problemele justitiei. "Romania, lovitura de forta impotriva presedintelui", titreaza Le Figaro, care comenteaza ca Traian Basescu se vede izolat in fata ofensivei institutionale a Uniunii Social Liberale.

Cotidianul ungar Magyar Nemzet remarca faptul ca 256 de parlamentari au votat pentru suspendarea presedintelui Basescu, dar ca 217 erau suficienti. “Situatia din Romania ar fi putut fi tema de discutie in Parlamentul European, insa socialistii ungari de la MSZP au votat impotriva', ne informeaza cotidianul citat.

Publicatia ungara Vilaggazdasag/vg.hu se intreba: “Romania, pe drumul lui Orban? - Presedintele a fost suspendat. Inaintea votului pentru suspendarea presedintelui, leul a atins un minim istoric fata de euro, din cauza nesigurantei politice'. Kim Lane Scheppele, profesor de drept la Universitatea Princeton din SUA, a comparat situatia din Romania cu evenimentele din Ungaria: “Este randul Romaniei sa creeze probleme cu democratia, Constitutia si statul de drept. Diferenta fata de Ungaria este ca Guvernul Orban a fost ales prin vot democratic'. Analistul politic Paszkan Zsolt a comentat rezultatul votului din Parlament ca fiind “o tentativa a premierului copy-paste de a distrage atentia de la plagiatul rusinos semnalat de revista Nature'. “Dupa alegerile din toamna, USL ar fi continuat oricum ofensiva actuala, insa scandalul de plagiat i-a obligat sa actioneze mult mai rapid. Conform sondajelor de la inceputul anului, USL ar urma sa castige alegerile cu 70-75%. Actiunea actuala a creat ecouri internationale, a dus la o depreciere a leului si ar putea avea efecte negative, mai ales daca Basescu ar urma sa fie inlaturat la referendum cu o prezenta scazuta la vot', a mai adaugat Paszkan.

In Austria, Der Standard informeaza ca la Bucuresti Crin Antonescu e noul presedinte interimar al Romaniei. “Presedintele Senatului a preluat prerogativele presedintelui suspendat Traian Basescu pana la referendumul din 29 iulie. Desi intreaga initiativa a nascut ingrijorare la nivel european, UE, spre deosebire de reactia fata de Ungaria, nu va sanctiona Romania pe motiv ca drepturile europene nu au fost incalcate. Chiar si asa, Comisia Europeana are mai multe cai de atac decat in Ungaria, in special datorita faptului ca Romania se afla inca sub monitorizare. Inca de la aderarea Romaniei in 2007, Comisia a amenintat ca va interveni daca va constata incalcari ale legii. S-ar putea ajunge ca UE sa sanctioneze Romania prin nerecunoasterea deciziilor si verdictelor date de justitia romana. Guvernul german este de asemenea ingrijorat de legitimitatea actiunilor din Romania. Samanta pentru scandalul juridic dintre premier si presedinte este Constitutia. Daca presedintele apartine Opozitiei, cearta este iminenta pe tema cine va reprezenta tara la nivel european'.

Die Welt anunta: “Parlamentul l-a suspendat pe Basescu. Din cele sapte acuzatii emise de coalitia guvernamentala, Curtea Constitutionala a validat doar doua. La referendumul din 29 iulie este suficienta o majoritate simpla din voturile exercitate de romani pentru inlaturarea din functie a presedintelui. Atmosfera intre taberele politice de la Bucuresti este de luni bune otravita. Comisia Europeana si Guvernul german si-au exprimat ingrijorarea fata de criza politica din Romania. Purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, a declarat ca exista dubii mari asupra legitimitatii masurilor luate de Guvernul Ponta'.

Suddeutsche Zeitung, Handelsblatt, Frankfurter Allgeime Zeitung si Tagesspiegel anunta ca Parlamentul Romaniei a decis: presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie. “Pentru asta au votat mai multi parlamentari decat era nevoie', subliniaza Tagesspiegel.

Neues Deutschland remarca un “Cutremur politic in Romania. Inaintea alegerilor din toamna s-a atins apogeul dramatic al conflictului dintre taberele politice', iar televiziunea de stir n-tv anunta: “Basescu zboara afara. Romania isi suspenda presedintele. Partidele guvernamentale din Romania au initiat o motiune de suspendare a presedintelui. Ele au deschis posibilitatea romanilor sa il demita pe Traian Basescu'.

“Procedura de suspendare este o parte a unei dispute politice mai ample care a paralizat procesul legislativ si a ridicat indoieli asupra capacitatii Romaniei de a se conforma obligatiilor legate de acordul cu FMI', noteaza si agentia Reuters. “Tulburarile politice din Romania au dus moneda nationala la niveluri minime record, pe fondul ingrijorarilor ca reformele economice ar putea fi periclitate', remarca si Financial Times. "Romania da inapoi" titreaza El Pais, comentand ca "Dupa regresul democratiei din Ungaria, Romania este cea care face acum pasi inacceptabili inapoi. Lupta dintre presedinte si premier poate trage sistemul politic romanesc intr-un abis nemaintalnit de la caderea dictaturii comuniste", scrie cotidianul spaniol, care mai noteaza ca "Alarmele au inceput sa sune la Bruxelles, Paris, Berlin si chiar Washington" si ca "UE trebuie sa faca ceva pentru a evita o ratacire". "Barosso intervine in disputa din Romania", titreaza Financial Times, iar Observatorul oficial al Uniunii Europene, EuObserver, consemneaza ca vineri Comisia Europeana a avertizat Guvernul roman sa nu submineze statul de drept pe fondul conflictelor politice interne. "Romania va ramane o tara stabila in care se va respecta statul de drept", in ciuda gravei crize politice, retine ziarul elen Kathimerini, preluand declaratiile premierului Ponta care "a raspuns vineri, 'ingrijorarilor legitime' ale partenerilor sai europeni si internationali". Premierul a mai declarat ca este pregatit pentru o "evaluare" din partea Bruxelles-ului in legatura cu masurile intreprinse in ultimele zile.

(deak.istvan@jurnalul.ro)

×