x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalul cere schimbarea numelor unor bulevarde

Jurnalul cere schimbarea numelor unor bulevarde

06 Mai 2010   •   00:00
Jurnalul cere schimbarea numelor unor bulevarde
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Propunerea ca Piaţa Constituţiei să se numească Piaţa Alexandru Ioan Cuza a fost făcută public de Jurnalul Naţional încă de anul trecut, cu prilejul celei de-a 150-a aniversări a Unirii Principatelor Române.

Atunci, Jurnalul Naţional propunea acordarea numelui Marelui Domnitor al Unirii - Alexandru Ioan I. Cuza - unei pieţe sau unei artere principale din Bucureşti, situată în perimetrul dintre Piaţa Unirii şi Palatul Parlamentului.

Unul dintre argumentele aduse era că însuşi Alexandru Ioan Cuza şi-a ales Bucureştiul drept Capitală la 1859. De la propunerea noastră a trecut un an, iar Primăria Capitalei nu a întreprins nici un demers în acest sens. Săptămâna trecută, într-un dialog cu Marius Tucă, directorul Jurnalului Naţional, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat condiţiile în care va redenumi Piaţa Constituţiei din Bucureşti, situată în faţa Palatului Parlamentului. Redăm integral dialogul pe această temă dintre Marius Tucă şi Sorin Oprescu:

● Marius Tucă: (...) Mă milogesc de domnia voastră de un an ca Piaţa Constituţiei să se numească Piaţa Al. Ioan Cuza. Aveţi ceva cu Al.I. Cuza? Ştiţi cine a fost Al. Ioan Cuza? Când o să se numească Piaţa Constituţiei Piaţa Al. Ioan Cuza?

Sorin Oprescu: Când o să pot să le schimb buletinele în trei-patru zile celor 8.475 de locuitori.


● Şi iar confundaţi piaţa cu strada.
Nu...


● Nu stă nimeni în Piaţa Constituţiei. Nimeni nu are buletin pe Piaţa Constituţiei. Strada aia care duce... Strada Libertăţii... Trebuie să o schimbăm şi pe aia, să-i spunem Cuza Vodă. Când?
După ce dărâm gardul la Parlament.


● Păi, de ce?
Ca să fac parc acolo, să se plimbe lumea. Atunci poate e momentul să reiau asta.


● S-au schimbat buletinele după 1989, s-au schimbat de milioane de ori şi nu a murit nimeni. Strada Libertăţii, care Libertate, domnule? Piaţa Constituţiei, care Constituţie?! Că mă enervez la sfârşit.
Libertatea este de a respira cu aprobare, pentru că asta e.

La cele două propuneri abordate în dialogul Marius Tucă - Sorin Oprescu, Jurnalul Naţional a adăugat încă una. Şi anume, ca Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, mai exact bucata cuprinsă între Piaţa Presei Libere şi ieşirea din Capitală, să se numească Eugen Ionesco.

×